Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Unikatni testni model na prodaju

Porsche 959

Unikatni testni model na prodaju

Samo za rijetke primjerke automobila se može reći uistinu da su unikatni i jedinstveni, takav slučaj je sa prototipnim vozilom Porscheovog modela 959, koji će uskoro dobiti novog vlasnika...

Prilikom radova na projektu svakog novog vozila, a posebno performantnog sportskog automobila, potrebno je mnogo vremena, resursa i testiranja. Takav slučaj je danas a bio je i u prošlosti, a poznato je da je tokom kreiranja svog popularnog i legendarnog modela 959, Porsche proizveo čak 12 testnih automobila prije nego što su radovi privedeni kraju, a model spreman za masovnu proizvodnju. Ovi pretprodukcijski modeli nazvani su prototipovi F-Serije i svaki je unikatan i razlikuje se od ostalih.

 

 

 

 

 


Većina prototipova je uništena odmah nakon izlaska na tržište gotovog proizvoda, od strane Porschea, ali nekoliko komada je uspjelo da izbjegne ovu sudbinu. Jedan od njih je i testni model pod brojem 7, koji se danas našao na prodaji. Ovaj model nosi rubin crvenu boju i ima karoseriju koja izgleda gotovo kao proizvodna verzija 959. Međutim, broj 7 napravljen je za ispitivanje električnih sistema i rada automobila na toplom vremenu, a testiran je na zapadnoj obali SAD -a i u Evropi. Tokom ovog procesa instalirano je nekoliko različitih rasporeda unutrašnjosti, uključujući i onu sa različitim sjedištima. Nakon što je preživio čistku prototipova F-Serije, istorijat ovog modela je veoma zanimljiv. Automobil je uvezen u SAD u drugoj polovini 1980-ih, i bio je izložen u sjedištu uvoznika i prodavača Porschea, Vaseka Polaka. Zatim je isporučen za demonstrativne aktivnosti u Japanu, da bi nekoliko godina kasnije bio prodan prvo u Belgiju, a zatim i u Veliku Britaniju. Naravno, činjenica da je riječ o testnom modelu sama govori da se značajno razlikuje od produkcijskog vozila. Te razlike se ogledaju u nedostatku servo upravljača, poklopca rezervoara za gorivo, kontrole brzine vožnje, naslona zadnjih sjedišta, retrovizora na strani suvozača, alarma, perača vetrobrana. Takođe, dodatno žice ispod suvozačevog sjedišta i čvrste tačke za postavljanje elektronske opreme za testiranje pored zadnjih sjedišta takođe ukazuju na to da ovo zaista nije serijski automobil. Trenutno, model 7 iz prototip F-Serije se nalazi u Njemačkoj, a prodaje ga Mechatronik, dok brojač kilometara na satu pokazuje oko 26.520 KM. Za sada cijena nije javno objavljena, te za više informacija zainteresovani kupci će morati da kontaktiraju prodavača.

Datum objave: 16/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook