Naslovna > Auto moto sport > Uskoro borba za Ascot

Red Bull Air Race

Uskoro borba za Ascot

Nakon četiri održane utrke Red Bull Air Race prvenstvo se seli u Veliku Britaniju, tačnije u vazduhoplovnu bazu u Ascot, gdje će sredinom augusta Bonhome, Arch i ostali velikani takmičenja tražiti nove bodove u pohodu na šampionsku titulu.

Trenutno vodeći u ukupnom poretku, Paul Bonhome ima 34 boda i utrka u Ascotu je za njega domaća, pa mu imperativa sigurno neće nedostajati. Britanac je i prošle godine slavio u Velikoj Britaniji i tradicionalno odlično vozi ovdje, pa važi za najozbiljnijeg favorita. No, u odličnoj formi je Austrijanac Hannes Arch, koji je slavio na dvije poslednje utrke, u Rovinju i Budimpešti, upravo ostavljajući Bonhemao iza sebe. Zbog toga, ali i zbog činjenice da Austrijanac ima samo pet bodova zaostatka za vodećim Britancem u ukupnom poretku, uloga favorita u Ascotu pripada i Archu. Dakle, neće biti iznenađenje ako pobjede Bonhome ili Arch.

 

Kada su ostali takmičari u pitanju, nekoliko imena moglo bi doći do izražaja u Ascotu. Prvo od njih je Matt Hall. On, kao i Arhc za Bonhomeom trenutno zaostaje pet bodova, i u nekoliko navrata tokom sezone pobjede su mu izmicale za dlaku.Mnogo je dilema oko toga ko je trenutno najbolji pilot u Red Bull Air Race šampionatu, ali oko jedne činjenice se svi slažu: Matt Hall je pilot koji je najviše napredovao u ovoj sezoni i leti konstatno dobro. Iznenađenje ove sezone je i češki pilot Martin Šonka, koji je u Budimpešti završio na podijumu, a ne treba ni zaboraviti na iskusnog Nijemca Mathiassa Dolderera koji je na utrci u Chibi dokazao da ima potencijal za velike stvari ove sezone. Još jedan pilot je znatno napredavo, a riječ je o Japancu Yoshidi Muroji, koji sada leti u Edge V3 letjelici i sa njom se dosta dobro snalazi.

 


U Ascotu bi na površinu konačno mogao isplivati i aktuelni šampion Nigel Lamb, koji užasno leti ove sezone. Prošle godine u ovom gradu bio je drugi i tako se uključio u utrku za titulu koju je naposlijetku i osvojio. No, zbog dosadašnjih loših rezultata, ta titula mu je sada daleko. Ne treba zaboraviti ni Nicolassa Ivanoffa, koji je bio na marginama sve do utrke, upravo u Ascotu prošle godine, kada je nakon pet godina došao do pobjedničkog postolja. Francuz je nakon toga imao još nekoliko dobrih rezultata.
Utrka u Ascotu vozi se 16. augusta i biće to peto takmičenje u ovoj sezoni, nakon čega ostaju još tri stanice: jedna u Austriji i na kraju prvenstva dvije u SAD-u.

Datum objave: 27/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook