Naslovna > Tehnika > Uskoro premijera novog SUV-a

Mazda

Uskoro premijera novog SUV-a

Sajam automobila u Ženevi počinje za mjesec dana, a japanski proizvođač će na istom predstaviti svoj novi kompaknti SUV...

Iz Mazde ističu da je riječ o drugom po redu automobilu nove generacije modela sa unaprijeđenim Kodo dizajnom i SVA mehaničkom platformom. Sve je popraćeno odgovarajućom motorizacijom, koju će činiti posljednja generacija Skyactiv pogonskih agregata, uz SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition) tehnologiju. Ovaj sistem omogućava glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smješe vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smeše. Na taj način kombinuje prednosti benzinskih i dizel, poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30% u odnosu na Mazdin prethodni benzinski motor Skyactiv-G, uz smanjenje prosečne potrošnje goriva za 20%.

 


Japanci za sad nisu iznosili više detalja o novom SUV-u, ali prije sajma svkakao možemo očekivati nekoliko tehničkih detalja i možda neku fotografiju. Pored toga, kompanija proslavlja 3 decenije Mazde MX-5 koja je tokom proteklih 30 godina u Evropi prodana u preko 350.000 primjeraka, tim povodom je krejirana specijalna Mazda MX-5 30th Anniversary Edition, koja će svoju premiejru takođe imati na ovom sajmu, a njoj će se pridružiti i Mazda 3 u hečbek i limuzinskoj varjanti.

Datum objave: 06/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook