Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > V12 atmosferac još nije za penziju

Lamborghini Aventador

V12 atmosferac još nije za penziju

Taman kada su se gotovo svi veliki proizvođači složili da V12 agregat nije ekološki prihvatljiv, Lamborghini je potvrdio nastavak ugradnje ovog motora za Aventadorovog nasljednika...

Kako se emisioni standardi sve više pooštravaju, motor sa dvanaest cilindara teško da ima svijetlu budućnost. Upravo su se iz tog razloga brojni veliki proizvođači odrekli ovog agregata, ali nisu baš svi. Naime, Lamborghini je potvrdio da će u nasljednika Aventadora i dalje ugrađivati V12 atmosferski motor, koji će ipak doživjeti određene izmjene. Aventador se trenutno nalazi na vrhu ponude italijanske marke, a u najjačoj SVJ izvedbi donosi ogromni 6,5-litarski V12 agregat koji isporučuje 770 KS.

 

 


Tehnički direktor Maurizio Reggiani je u nedavnom razgovoru za Car and Driver istakao da je Aventador ključni model za imidž brenda, pa samim tim i V12 motor igra bitnu kariku. Upravo zbog toga će i nasljednik Aventadora zadržati ovaj agregat, ali sa određenim izmjenama kako bi se zadovoljili emisioni standardi. To podrazumijeva da će novi ,,bik“ dobiti hibridnu pomoć, što se moglo ranije vidjeti na Sian modelu koji 6,5-litarski motor kombinuje sa 48-voltnim hibridnim sistemom. S obzirom da je Aventador gotovo 10 godina na tržištu, bez obzira na brojna izdanja koja su se pojavljivala, čini se da je SVJ kraj linije. Kada će novi model doći još uvijek nije poznato, ali postoje sumnje da bi se to moglo dogoditi 2022. godine. Bilo kako bilo, i pored hibridne pomoći raduje činjenica da će snažnog bika pokretati V12 atmosferac.

Datum objave: 26/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook