Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulia > Valteri Botas preuzeo svoju Giulia-u GTAm

Alfa Romeo

Valteri Botas preuzeo svoju Giulia-u GTAm

Alfa Romeo Giulia GTA oživela je jednu od automobilskih legendi i jubilarni model u istoriji brenda: model Giulia GTA iz 1965. Kao savršeni izraz jedinstvenog stila, mehanike i sportskog karaktera brenda, ovaj model predstavlja autentični povratak korenima brenda Alfa Romeo iz sveta performansi i „grand touringa“.

Alfa Romeo tim poželio je dobrodošlicu vozaču F1 Valtteriju Bottasu u  prodajnom salonu „Stellantis&You“ u Torinu kako bi mu isporučili njegovu Alfa Romeo Giulia GTAm, koju je finski šampion kupio u prepoznatljivoj Alfa Romeo Red crvenoj boji. Kupovinom jedne od Alfa Romeo Giulia GTAm, najmoćnijeg automobila koji je italijanski brend ikada proizveo, Valteri Botas postaje punopravni član strastvenog Alfa Romeo „plemena“. Svi glavni predstavnici brenda došli su da proslave isporuku automobila vozaču iz Finske. Zatim su ga dočekali u Alfa Romeo Centro Stile, sjedištu brenda. Cijeli tim je zajedno sa vozačem proslavio trenutak, koji je daleko više od proste kupovine Alfa Romeo vozila. Njegova želja da postane vlasnik legendarnog automobila brenda prestavlja manifestaciju lične veze brenda i vozača koji dijeli iste ideale i vrijednosti.

 

 

 


Tokom sastanka, Valteri i njegov tim imali su priliku da razgovaraju o budućim projektima u koje je vozač lično uključen. Cristiano Fiorio, F1 menadžer brenda Alfa Romeo: „Ovo je poseban trenutak za Alfa Romeo. Valtteri Bottas je izvrstan profesionalac, pobjednik, a to što njegovu dugu karijeru u F1 krasi 10 Gran Pri pobjeda je dokaz toga. Njegova želja da postane dio unutrašnjeg i ekskluzivnog kruga Giulia GTA kupaca ispunjava nas ponosom. U poslovnom svijetu koji često pokreću ugovorne obaveze, danas slavimo nešto drugo: Valtteri je pokazao da nekada strast upravlja našim izborima. Želimo dobrodošlicu Valtteriju u srce našeg „plemena“.“ Bottas, vozač Alfa Romeo F1: „Jasno je da sam cijelog života bio ljubitelj automobilizma. Ali iznad svega, volim brend Alfa Romeo. Čast mi je da budem ambasador brenda, a sada i kupac i vlasnik jednog od 500 Giulia GTA modela. To je tehnički izvrsno vozilo, izrađeno u saradnji sa Sauber Engineering-om i korišćenjem stručnosti i tehničkog znanja direktno iz Formule 1, ali za nas ljubitelje automobila i moto-sporta, predstavlja i daleko više od toga. On oživljava jednu od legendi moto-sporta, model Giulia GTA iz 1965. i savršeno otjelotvoruje DNK brenda, strast prema moto-sportu, zadovoljstvo u vožnji i jedinstveni i poseban stil.“

 


Model Giulia GTA je vozilo visokih performansi zasnovano na serijskom modelu, izvanrednom  Giulia Quadrifoglio. Zahvaljujući izdašnoj upotrebi ultralakih materijala, težina modela Giulia GTA smanjena je za do 100 kg u odnosu na model Giulia Quadrifoglio i opremljena je unaprijeđenom verzijom Alfa Romeo 2,9 V6 BiTurbo motora od 540 KS. Inženjeri brenda Alfa Romeo radili su na tome da unaprijede aerodinamičnost i upravljanje, ali prije svega, da smanje težinu, što su iste smjernice kao i one koje su poštovane za model Giulia GTA iz 1965. Kako bi se postigli ti ciljevi, korišćene su komponente od ugljeničnih vlakana i kompozitnih materijala. Aerodinamika je dizajnirana posebno da se uveća aerodinamički potisak. U ovim rješenjima vidi se tehničko znanje koje potiče direktno iz Formule 1, zahvaljujući saradnji sa Sauber Engineering-om.

Datum objave: 14/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook