Naslovna > Automobili > Hyundai > i10 > Veći i ozbiljniji

Novitet – Hyundai i10

Veći i ozbiljniji

Druga generacija Hyundaija i10 razvijena na novoj platformi, donijela je blagi rast dimenzija...

Klasa gradskih minija odavno je postala bojno polje na kojem preživljavaju samo najbolji. Prva generacija Hyundaija i10 odavno je izgubila korak sa Volkswagen Up-om, Kijom Picanto, Toyotom Aygo, Citroënom C1, Peugeotom 107 i ostatkom društva. Zbog toga je Hyundai pomno pristupio razvoju potpuno novog modela, koji bi konačno trebao da osvjetla obraz korejskog proizvođača i u najmanjoj klasi.

 

Dakle, iz ozbiljnog pristupa, izrodio se ozbiljan mali automobil, kojeg prije svega odlikuje moderan i sa kućnim linijama usklađen dizajn. Prednji dio je izveden po uzoru na i30, dok se pozadina odlikuje originalnim detaljima, poput zaobljenih pozicionih svjetala. Dolazeći i10 razvijen je na potpuno novoj platformi, te je kao takav 6,5 cm širi i osam duži od aktuelnog modela. Kako bi se dobila skladnija forma, ali i poboljšala aerodinamika, visina je smanjena za pet centimetara.

 

U Hyundaiju ističu da će se minimalan rast dimenzija osjetiti i u enterijeru, te da je isti znatno funkcionalniji u odnosu na prethodnika. Međuosovinski razmak je povećan za samo 0,5 cm, dok je prtljažnik sa osnovnom zapreminom od 252 litre, za 27 litara veći u odnosu na dosadašnji. U Hyundaiju ističu da su u izradi kabine korišteni kvalitetniji materijali. Poboljšan je i kvalitet završne obrade u Hyundaijevoj turskoj tvornici, gdje će se mali Korejac i proizvoditi.

 

Za pogon i10 su rezervisana dva atmosferska benzinca 1.0 sa 68 i 1.2 sa 86 KS, čija prosječna potrošnja bi trebala biti na nivou od pet litara.      

Datum objave: 28/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook