Naslovna > Vijesti > Velika nagrada Canade

Formula 1

Velika nagrada Canade

Sedma ovogodišnja trka šampionata Formule 1 održana u Canadi a prvo mjesto zasluženo je osvojio Lewis Hamilton u Mercedesu …

Nakon što je sve vrijeme od starta do cilja bio na vodećoj poziciji Hamilton je zasluženo na stazi Gilles Villeneuve u Montrealu osvojio prvo mjesto i ujedno došao do četvrte pobjede ove sezone, a 37. u karijeri. Sa samo dvije sekunde zaostatka, drugo mjesto je zauzeo je Nico Rosberg u drugom Mercedesu, dok se na trećem mjestu našao vozač Vilijamsa Valtteri Bottas.

 

Poslije razočaranja u Monte Carlu, Hamiltonu je bilo veoma važno da se vrati pobjedama pa je uz veliki trud ipak u svom prepoznatljivom stilu bio glavni na Velikoj nagradi Canade. Bottas je vješto iskoristio grešku koju je napravio Kimii Raikkonen u Ferrariju jer se okrenuo poslije izlaska iz boksa pa je tako Finac uspio da osvoji treće mjesto. Sebastian Vettel je takođe zaslužio titulu junaka jer je startovao kao 18-ti, a dva puta je bio u boksu, da bi na kraju je kao petoplasirani prošao kroz cilj, iza timskog kolege. Iza njega su kroz cilj prošli: Felipe Massa, Pastor Maldonado, Nico Hulkenberg, Danill Kvyat i Romain Grosjean koji je imao sjajnu šansu da bude peti, ali je napravio početničku grešku.

 

Hamilton na čelu generalnog plasmana je Hamilton koji ima 151 bod i to 17 više od Rosberga, dok je Vettel treći sa 108. U poretku konstruktora, Mercedes je ubjedljiv sa 185 bodova, ispred Ferarija sa 180. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Austrije na stazi Red Bull ring 21. juna.

 

Datum objave: 08/06/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook