Naslovna > Automobili > Citroen > DS 9 > Velika očekivanja

DS 9

Velika očekivanja

Direktor DS-a za Veliku Britaniju je najavio šest novih modela na tržištu u skorijoj budućnosti...

Prema nedavnoj izjavi direktora premium branda PSA grupacije DS za Veliku Britaniju Alaina Descarta u narednom periodu se može očekivati šest novih modela u salonima. Nakon što limuzina DS 9 stigne na tržište u prvoj polovini naredne godine, za njom bi trebala uslijediti dvije varijante novog modela DS 4 u hatchback i crossback formi. Novi DS 4 trebao bazirati na na novoj verziji PSA EMP2 platformi koja omogućava potpunu elektrifikaciju, a ne samo plug-in hibridne pogonske jedinice kao na aktuelnoj verziji EMP2 platforme. Prema Descartovim riječima gotovo četvrtina aktuelnih DS modela na evropskom tržištu je elektrifikovano i prosječna emisija CO2 iznosi 79,9 g/km što je namjanja vrijednost od svih premium brendova na tržištu.

 

 

 

 

Što se tiče šestog DS modela koji bi trebao stići na tržište, Descart je izjavio kako ponuda nije popunjena i da još uvijek nije odlučeno koji će segment popuniti prazninu u liniji. Velika je vjerovatnoća da to bude veći SUV model.

 

„Predstavljanje novog automobila ima smisao samo ako ste sigurni da može ostvariti globalnu prodaju. To je slučaj sa DS 9 koji je relevantan na kineskom tržištu. Definitivno ima potencijala za veći SUV model, ali mi takođe moramo imati prave elektrifikovane automobile u kompletnoj ponudi.“ istakao je Descart.

 

 

 

Limuzinski model DS 9 je samo 5 mm kraći od Audija A6, dok bi se DS 9 Crossback dimenzijama približio Audiju Q7, što znači da bi varijanta sedmosjeda bila jedna od mogućih opcija.

 

 

Prema Descartovim tvrdnjama definitivno će se u ponudi naći više električnih modela, a može se očekivati da novi DS 9 bude baziran na nedavno najavljenoj električnoj platformi kodne oznake eVMP. Ova platforma bi trebala krenuti sa produkcijom od 2023. godine, tako da se može očekivati da „ponese“ elemente novog DS-a.

Datum objave: 06/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook