Naslovna > Auto moto sport > Velika pobjeda Verstapena

Formula 1

Velika pobjeda Verstapena

Iako se očekivalo da će dvojac iz Mercedesa doći do još jedne sigurne pobjede, Holanđanin Max Verstapen se pobjedom na Britanskom Silverstoneu pobrinuo za uzbudljiviji nastavak sezone...

Verstapen je do svoje devete pobjede u karijeri došao u sebi svojstvenom, prepoznatljivom, agresivnom stilu, ali zasluge svakako idu i cijelom Red Bull timu koji je u potpunosti nadmudrio konkurente iz Mercedesa. Verstapen je već na početku trke sa startne četvrte pozicije došao na treću prestigavši Hulkenberga, a nastavio je juriti za Mercedesovim dvojcem. Odluka Red Bulla da Holanđanin krene na tvrdim gumama za razliku od Bottasa I Hamiltona koju su startali na ,,mediumu”, pokazala se kao pun pogodak.

 

 

 Bottas je već u 14. krugu morao u box na promjenu guma, a isto je uradio I timski kolega Hamilton već u sljedećem krugu. Verstapen je to maksimalno iskoristio, zauzeo prvu poziciju I počeo graditi prednost sve do 27. kruga kada je morao po nove, ovoga puta medium gume. Tada se na stazu vratio na drugu poziciju sa malim zaostatkom iza Bottasa, ali je zahvaljujući novim gumama brzo povratio prvu poziciju. Novi preokret dogodio se u 33. krugu kada su I Bottas I Verstapen morali u boks po novu izmjenu guma, što je iskoristio Hamilton I probio se na prvu poziciju. Iako je tada izgledalo da neće doći do većih promjena, Britanac je ipak morao po novi set guma u 42. krugu nakon čega je pao na četvrto mjesto.

 

 

Max Verstapen je do kraja trke zadržao prvu poziciju, Hamilton se probio do drugog mjesta, dok se Bottas morao zadovoljiti sa trećom pozicijom. Fanovi Sebastiana Vetela još jednom su ostali razočarani jer je Njemac završio tek na 12. mjestu, a tokom trke preko radio veze se posvađao sa timom. ,,Evo, to je ono o čemu smo pričali ujutro, budite svjesni da ste jako pogriješili”, poručio je Vetel, a odgovor iz njegovog tima je izostao. Već duže vrijeme vladaju nesuglasice između Ferrarija I Njemca kojem krajem sezone ističe ugovor, a zamijeniće ga Carlos Sainz jr. Max Verstapen se sa ovom pobjedom probio na drugo mjesto sa 77 bodova, a I dalje vodeći Lewis Hamilton mu bježi 30 bodova. Trećeplasirani Valtteri Bottas ima 73 boda. Ciljnu liniju proščo je 19 bolida, a jedino odzustajanje zabilježio je Kevin Magnussen.  Šampionat se seli na Pirinejsko poluostvro, gdje je 16. avgusta planirana Velika nagrada Španije na stazi u predgrađu Barcelone.

 

Datum objave: 10/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook