Naslovna > Automobili > Volvo > XC40 > Velika potražnja kupaca za potpuno električnim Volvom XC40 Recharge P8 AWD

Volvo

Velika potražnja kupaca za potpuno električnim Volvom XC40 Recharge P8 AWD

Volvo Cars je na izabranim tržištima upravo započeo sa zvaničnim primanjem narudžbi za XC40 Recharge P8 AWD, kao prvim potpuno električnim automobilom kompanije koji je zasnovan na uspješnom SUV-u XC40.

 

Desetine hiljada potrošača pokazalo je veliko zanimanje za potpuno električni XC40, a kompanija je već prije zvaničnog početka prodaje primila više hiljada potvrđenih narudžbi. Proizvodnja i prve isporuke vozila XC40 Recharge P8 kupcima očekuju se kasnije ove godine. Početna količina narudžbi je najnoviji dokaz velike potražnje za modelima vozila Recharge kompanije Volvo Cars – taj naziv obuhvata sva Volvo vozila sa potpunim električnim i plug-in hibridnim pogonom. Do 2025. godine kompanija želi da ostvari 50 posto svjetske prodaje sa potpuno električnim automobilima, a ostatak sa hibridnim vozilima. Volvo Cars je tokom 2019. godine prodao skoro 46.000 plug-in hibridnih automobila, što je 23 posto više od prodaje 2018. godine i više od dvostruke prodaje 2017. godine. U zadnjem kvartalu 2019. godine plug-in hibridni automobili predstavljali su više od 20 posto svih Volvo vozila prodatih u Evropi. Kompanija također bilježi snažan i stalni porast u oblasti internetskih konfiguracija automobila Recharge od strane kupaca, koje su zadnjem kvartalu 2019. godine predstavljale približno trećinu svih konfiguracija u regiji.

 

 

„Jasno je da se korisnicima sviđa ono što vide na našim modelima vozila Recharge“, kaže Björn Annwall, rukovodilac EMEA i globalnih komercijalnih operacija. „Naši automobili Recharge su sve što kupci očekuju od Volva, sa dodatkom najsavremenijeg, potpuno električnog, odnosno plug-in hibridnog pogona.“ XC40 Recharge P8 je prvi iz porodice potpuno električnih vozila Volvo. Predstavlja pravu prekretnicu za Volvo Cars, i to kao prvi potpuno električni automobil kompanije i prvi Volvo sa potpuno novim sistemom infozabave koji je zasnovan na Googlovom operativnom sistemu Android. Kao potpuno električna verzija uspješnog XC40 SUV, prvog vozila Volvo koje je osvojilo prestižnu nagradu evropski automobil godine, XC40 Recharge P8 je zasnovan na kompaktnoj modularnoj arhitekturi (engl. Compact Modular Architecture, CMA), naprednoj platformi za vozila koja je razvijena u saradnji sa kompanijom Geely Group. XC40 Recharge P8 sa pogonom na sve četiri točka omogućava domet sa više od 400 km (WLTP) s jednim punjenjem i 408 KS pogonske snage. Baterija se zahvaljujući sistemu brzog punjenja napuni do 80 posto svog kapaciteta u roku od 40 minuta. Novi sistem infozabave, koji pokreće Android, korisnicima nudi personalizaciju bez premca, unaprijeđen nivo intuitivnosti, kao i implementirane Googlove tehnologije i usluge, kao što su Google Assistant, Google Maps i Google Play Store. XC40 Recharge P8 bežično preuzima i veća ažuriranja programske opreme i operativnog sistema. Inžinjeri sigurnosti kompanije Volvo Cars u potpunosti su redizajnirali i ojačali prednju strukturu vozila Recharge P8 na osnovu izvrsnih sigurnosnih standarda originalnog modela XC40, kako bi riješili nedostatak motora, ispunili visoke sigurnosne Volvo Cars zahtjeve i pomogli u očuvanju sigurnosti ljudi – kao i u svakom drugom Volvo vozilu. Baterija je zaštićena sigurnosnim kavezom koji je ugrađen na sredini karoserije automobila. Njegovo postavljanje u pod automobila također smanjuje težište automobila, što osigurava bolju zaštitu od prevrtanja. U unutrašnjosti vozila, inovativni pristup svestranoj funkcionalnosti, vozačima pruža obilje prostora za skladištenje, na primjer u vratima, ispod sjedišta i u prtljažniku. Pošto vozilo nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem, vozačima pruža još više prostora za skladištenje nego uobičajeni XC40, i to zahvaljujući tzv. „prednjem prtljažniku“ ispod prednjeg poklopca.

 

Datum objave: 25/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook