Naslovna > Automobili > Cupra > Formentor > Velike ambicije i realna očekivanja

Cupra stigla u BiH

Velike ambicije i realna očekivanja

Seatov sportski podbrend Cupra dobio je u Sarajevu svoj prvi bh. prodajno-servisni centar, u kojem domaći kupci mogu da se upoznaju sa njegovom ponudom...

Kada je 2018. godine Seat potvrdio da njegova do tada specijalna linija sportskih modela Cupra postaje poseban brend, mnogi su ovaj potez dočekali sa velikim zanimanjeм. Podsjećamo daje prvi Cuprin „samostalni“ model bila Ateca, koja je sa 300 KS i oštrijim dizajnom od velikoserijskog odmah postavila visoke standarde. Nakon nje došli su hatchbak i karavanski Leon, a zatim i Born, prvi potpuno električni model. Paralelno sa Bornom predstavljen je i Formentor, prvi samostalno razvijeni Cuprin model pogonjen motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Upravo on dobio je glavnu ulogu na otvaranju prvog predstavništva Cupreu BiH, čiji pokrovitelj je Porsche BH d.o.o., u čijim prostorijama se i nalazi novi prodajni salon.

 

 

 


- Sa otvaranjem Cuprinog predstavništa u Sarajevu na tržište BiH uvodimo jedan veoma zanimljiv brend, koji će, siguran sam, tu ostaviti dubok trag. Trenutak otvaranja domaćeg predstavništa podudara se sa globalnom produkt ofanzivom Cupra brenda koji će u naredne dvije godine predstaviti tri potpuno nova modela. Prvi će biti sportski SUV Terramar, koji će ponuditi snažna i ekonomična rješenja temeljena na benzinskom i plug-in pogonu sa električnom autonomijom do 100 kilometara. Drugi novitet biće 100% električni model Tavascan, a nakon njega ćemo predstaviti i jedan gradski model inspirisan konceptom UrbanRebel - izjavio je Amar Čolo, brend menadžer Cupra BH, Porsche BH. Osim vrhunskog, originalnog i veoma dinamičnog dizajna, te bogate serijske i opcione opreme, Formentor može da se pohvali i sa raskošnim pogonskim potencijalom koji pokriva raspon od 150 do čak 390 KS. Naime, Cupra ovaj model proizvodi sa čak sedam različitih motora, uključujući dvije plug-in hibridne verzije. Domaćim kupcima trebao bi biti najzanimljiviji sa ulaznom motorizacijom koju čini 1,5-litarski benzinski agregat sa 150 KS, uparen sa šestostepenim ručnim ili DSG automatskim mjenjačem. Za vozače koji ne žele praviti nikakve dinamičke kompromise zanimljiviji od ostalih svakako će biti 2.0 TSI sa 310 KS u kombinaciji sa DSG mjenjačem i 4Drive pogonom na sve točkove. Od karakteristika bogate opreme treba izdvojiti najnovije sigurnosne sisteme sa automatskim kočenjem u slučaju opasnosti kao najvažnijim. Tu su i široka paleta atraktivnih karoserijskih boja, te alu naplaci u rasponu od 18 do 19-inča. Enterijer se odlikuje sportskim uređenjem, sa trokrakim upravljačem i profilisanim sjedištima u prvom planu. Sve navedeno prati savremena multimedija, sa 12-inčnim na dodir osjetljivim ekranom preko kojeg se upravlja najbitnijim sistemima u automobilu. Cupra Formentor već je dostupna domaćim kupcima po ulaznoj cijeni od 58.887 KM.

Datum objave: 21/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook