Naslovna > Komercijalna vozila > Veliki iskorak u transportu robe i putnika
FOTO GALERIJA (31)

Opel Combo i Combo Life

Veliki iskorak u transportu robe i putnika

Sa novim veoma praktičnim, funkcionalnim i udobnim Combom Opel je ponudio pravu malu tehnološku revoluciju, te mnoštvo inovativnih i korisnih sistema asistencije vozaču. Tu su i savremena multimedija, te ekonomičan i ekološki prihvatljivi pogon...

Sa novom, petom generacijom Comba Opel je napravio veliki tehnološki iskorak i ponudio multifunkcionalan automobil, koji po želji kupca može da bude uzorno udoban porodični monovolumen ili veoma praktičan dostavnjak.Opel Combo Life zamišljen je kao svestran porodični automobil, koji zahvaljujući potpuno novoj arhitekturi i brojnim savremenim sistemima asistencije istovremeno može da ponudi visok stepen udobnosti i sigurnosti. Vozač između ostalog može da računa na upozorenje na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde, pomoć u držanju saobraćajne trake, pomoć pri kretanju na uzbrdici, inteligentno prilagođavanje brzine i graničnik brzine s upozorenjem na umor vozača i prepoznavanje saobraćajnih znakova. Boravak za upravljačem olakšavaju i zadnja kamera sa prikazom iz ptičje perspektive koji pokriva 180°, head up displej, te IntelliGrip sistem elektronske distribucije obrtnog momenta na pogonskim točkovima. Na spisku najnovijih tehnoloških dostiguća koja su dostupna u Combu nalazi se i takozvani bočni čuvar (Flank Guard), senzorski sistem prepoznavanja prepreka sa bočnih strana koje bi mogle oštetiti vozilo prilikom manevrisanja u uskim prostorima.

 

Osim mnoštva tehnologija i pomoćnih sistema koji su neuobičajeni za automobile iz ovog segmenta, Opel Combo Life oduševiće vozača i putnike prostranošću i maksimalnom prilagodljivošću njegovog enterijera. U kabini treba izdvojiti veoma udobna sjedišta, te zatamnjena stakla koja upijaju toplotu i povećavaju osjećaj ugodnosti čak i u verzijama s početka ponude. Za vrhunski užitak u vožnji zaslužan je i novi informaciono-multimedijalni sistem s dodirnim ekranom u boji dijagonale 20,3 cm, koji je kompatibilan s Apple CarPlay i Android Auto platformama, a tu su i veoma efikasna klimatizacija, te grijani upravljač. Kako bi odgovorili savremenim izazovima Opelovi stručnjaci su u kabini ugradili USB priključke naprijed i jedan u drugom redu namijenjen punjenju tableta i pametnih telefona. U prednjem koritu za noge nlazi se  230-voltna naponska utičnica koja jednom putniku omogućava punjenje prenosnog računara. Moguće je i bežično punjenje kompatibilnih pametnih telefona putem induktivne podloške za punjenje.


Combo Life može se dobiti s jednim ili dvoje kliznih zadnjih vrata, u standardnoj (4,4 m) ili produženoj XL verziji (4,75 m) s pet ili sedam sjedišta. Verzija s pet sjedišta ima prtljažnik osnovne zapremine 597 litara, koji je kod produženog modela 850 litara. Sa preklopljenim sjedištima drugog reda kapacitet prtljažnika kraće verzije može da se poveća na 2.126, a duže na 2.693 litra. U XL verziji sa oborenim naslonima srednjeg i suvozačevog sjedišta dobija se dovoljno prostora za prevoz predmeta najveće dužine do 3,05 metara, što je dovoljno da se bez problema ubaci daska za surfanje. Drugi red sjedišta se može dobiti sa klupom djeljivom u omjeru 60/40 ili sa tri pojedinačna sjedišta koja se mogu samostalno preklapati ili vaditi. U oba slučaja, svako sjedište standardno ima vlastiti Isofix nosač za dječju sjedalicu, što omogućuje montažu tri dječje sjedalice jedne kraj druge. Opcionalni panoramski krov koji serijski dolazi sa stropnim pretincem i LED osvjetljenjem omogućava putnicima da uživaju u zvjezdanom nebu ili upijaju tople zrake Sunca. Ako ipak žele privatnost tu je sjenilo. Kada je riječ o odlaganju sitnica, Combo Life u kabini nudi čak 28 različitih pozicija za te namjene. Nakon svega navedenog nema sumnje da je Opel sa novim Combom napravio odličan posao ponudivši veoma udoban, praktičan i zabavan automobil, sa mnoštvom savremenih sistema asistencije vozaču, koji ga izdvajaju od konkurencije.

POGONSKA GAMA
Kako bi bio veoma konkurentan i po pitanju pogona Opel je Comba opremio sa paletom štedljivih benzinskih i dizelskih motora (potrošnja goriva: gradska vožnja 6,7 – 4,5 l/100 km, otvorena cesta 5,1 – 3,8 l/100 km, kombinovano 5,7 – 4,1 l/100 km, 130 – 108 g/km CO2). Dizelsku gamu čini 1,5-litarski četverocilindarski motor u verzijama sa 75, 100 i 130 KS, a benzinsku 1.2 Turbo sa 110 i 130 KS. Svi oni su usklađeni sa veoma strogim Euro 6d-TEMP emisijskim standardom. Svi motori su upareni sa savremenim peto i šestostepenim ručnim mjenjačima, a uz najjače verzije dostupan je i osmostepeni automatski mjenjač s Quickshift tehnologijom, koja se prvi put nudi u ovom segmentu.

TRANSPORTNI COMBO
Combo je osim kao monovolumen dostupan i kao veoma praktičan transporter u standardnoj i produženoj verziji sa zapreminom tovarnog prostora od 3,3 do 4,4 m³. U teretnu verziju se u standardnoj verziji mogu utovariti dvije euro palete, dok najveća nosivost zavisno od modela varira od 650 do 1.000 kg. Premijerno u ovom segmentu kao standard u Combu se nalaze dva USP senzora čiji je zadatak da upozore vozača kolika je težina utovarenog tereta. Signalna lampica se pali kada teret pređe 80% dozvoljenog opterećenja. Na određenim tržištima poput našeg teretni Combo će biti dostupan i sa 1,6-litarskim dizel motorom (zadovoljava Euro 6-b emisionu normu) u verzijama sa 75 i 100 KS. Sa spisku tehnoloških noviteta koji se mogu dobiti u transportnom Combu izdvaja se digitalni retrovizor, koji podrazumijeva da se slika za zadnje i bočnih kamera prikazuje na displeju u kabini koji se nalazi na mjestu klasičnog retrovizora.

Datum objave: 23/03/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook