Naslovna > Auto moto sport > Veliki izazov za svjetsku rally elitu

WRC

Veliki izazov za svjetsku rally elitu

WRC, Svjetsko rally prvenstvo od 22. do 25. aprila održava se u Hrvatskoj i biće to prvi put ikada da se ovo veliko takmičenje organizuje u našem komšiluku gdje najbolje rally vozače svijeta predvođene sedmerostrukim prvakom Sebastienom Ogierom, očekuje puno zamki i izazova kroz više od 20 veoma zahtjevnih brzinaca...

Croatia Rally ponudiće WRC eliti oko 300 kilometara utrkivanja, a privući će i znatno više takmičara, jer očekuje ih se više od 80 na startu. Vozači će u četiri dana proći više od 1.000 kilometara, putujući do startnih pozicija sljedećih brzinaca koji su na rasporedu, često se probijajući i kroz uobičajene saobraćajne gužve. Nema privilegovanih među vozačima na Rallyju Croatia, što ovaj rally čini jednim od posebnih izazova ove sezone. U takvim uslovima do izražaja dolazi isključivo vozački talenat i vrhunska pripremljenost automobila, a ko god pobijedi, može definitivno reći da je spreman umiješati se u borbu za naslov WRC prvaka ove sezone.

 

 

Rally Croatia u svom prvom izdanju u okviru WRC-a sastojaće se od 22 brzinska ispita, što je čak sedam više od rallyja Monte Carlo kojim je u januaru otvorena sezona. Zapravo, nijedan rally u prošlogodišnjem kalendaru nije imao više brzinaca! Sve kreće i završava u Zagrebu. Prvi ispit za WRC zvijezde biće jurnjava Zagrebačkim velesajmom 22. aprila, uz dijelove staze koji će prolaziti kroz paviljone i biti u zatvorenom prostoru, što Svjetsko rally prvenstvo ne pamti. Iako će se raditi o brzincu kraćem od dva kilometra, neće biti sasvim jednostavan i biće zanimljivo vidjeti hoće li svojom inovativnošću iznenaditi i stvoriti nekome probleme.


Dan kasnije kreću još veći izazovi. Brzinski ispiti odvijaće se uskim cestama kroz Samoborsko gorje na kojima i najmanja greška može značiti kraj nastupa i tražit će se maksimalna koncentracija te racionalna potrošnja guma. Na rasporedu je i dugi brzinac Kostanjevac – Petruš Vrh u dužini 23,67 km koji će se voziti dvaput, kao uostalom i svi drugi brzinci. Osim na području Samobora, juriće se i Karlovačkom županijom, gdje su na rasporedu nešto kraći, ali svejedno zahtjevni brzinci s Dugom Resom kao krajnjom destinacijom trećeg dana, nakon koje posljednjeg dana, u nedjelju vozače čekaju najveća uzbuđenja.


Slijedi jurnjava Medvednicom na relaciji Bliznec – Pila, što će biti i najduži brzinski ispit od čak 25,20 km i tražit će od WRC majstora da daju sve od sebe. Biće to duži brzinac od ijednog ove godine u Monte Carlu koji je pojam zahtjevnosti u svijetu rallyja, što dovoljno govori. A posebnu pažnju definitivno će privući posljednji 22. brzinski ispit s ciljem u Kumrovcu, na kojem ne samo što ćemo saznati pobjednika Rally Croatia, već će se dijeliti i dodatni bodovi petorici najboljih, što se posljednjih godina pokazalo izuzetno važnim pri odluci ko će na kraju biti prvak svijeta.


Juniorski prvak svijeta Adrien Fourmaux u Hrvatskoj će dobiti priliku pokazati se u Svjetskom rally prvenstvu, vozeći M-Sport Ford Fiestu, u brendiranim bojama Red Bulla. Adrien Fourmaux juniorski je prvak svijeta iz 2018. godine i već je imao priliku okušati se u Svjetskom rally prvenstvu, kad je u WRC-2 klasi osvojio treće mjesto u ukupnom poretku prošle sezone, pokazavši da polako, ali sigurno dostiže elitu.


"Stvarno sam uzbuđen što ću napraviti korak naprijed u WRC-u ove sezone i slijediti korake svojih vozačkih uzora. Motiviše me to što M-Sport nastavlja vjerovati u mene, a sada me i Red Bull podržava u mojoj avanturi. Zbog toga sam potpuno fokusiran na rally u Hrvatskoj koji će se po prvi put voziti u Svjetskom prvenstvu," kaže oduševljeni Adrien Fourmaux kojem će kopilot i dalje biti Belgijanac Renaud Jamoul.


Ljubiteljima automobilizma preostaje da uživaju u majstorijama najboljih rally vozača svijeta i da s uzbuđenjem čekaju konačni rezultatski rasplet ovog velikog sportskog događaja u Hrvatskoj.

Datum objave: 09/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook