Naslovna > Automobili > Audi > Sphere > Veliki monovolumen sa proizvodnim perspektivama

Audi Urbansphere

Veliki monovolumen sa proizvodnim perspektivama

Strogo govoreći, premium brend još nije direktno najavio planove za dopunu asortimana monovolumenom, ali koncept koji je danas predstavljen još uvijek ima šansu da se pretvori u serijski model. I sve to zahvaljujući Kinezima...

Audi je prošle godine pokazao dva električna izložbena automobila, Skysphere roadster i Grandsphere limuzinu. Naravno, stvoreni su da pokažu razvoj tehnologija i dizajna brenda, a u dizajnu centralna uloga nije dodijeljena eksterijeru, već unutrašnjosti: unutrašnjost je bila prva „obojena“. A sada je predstavljen treći „zeleni“ prototip „sferične“ serije (u pitanju je posljednji) - minivan Urbansphere. Kombi su razvili pekinški i ingolštatski studiji Audi, a saopšteno je i da su prilikom kreiranja automobila u obzir uzeta mišljenja potencijalnih kupaca iz Kine. Audi Urbansphere nije samo najveći model, već i, u principu, najveći koncept u istoriji marke. Dužina je 5,51 metar, širina - 2,01 m, visina - 1,78 m, međuosovinsko rastojanje - 3,4 m.

 

 

 


Minivan nema centralne stubove, zadnja vrata su na šarkama i otvaraju se suprotno smjeru kretanja. Staklo na vratima je dvodijelno, kao u Audiju Grandsphere: gornji dio, takoreći, „lebdi“. Ispred - pikselsko „platno“: ćelije svijetle u različitim bojama i mogu mijenjati svjetlinu, „crtajući“ rubove „rešetke hladnjaka“, osim toga, mogu djelovati kao pokazivači smjera ili prikazivati signale upozorenja za pješake.

 

 

 

 

 

Unutar Audi Urbansphere nalaze se četiri odvojena, električno podesiva sjedišta sa recikliranim presvlakama. Prednja sjedišta se mogu rotirati, a zadnja sjedišta naginjati unazad za 60 stepeni. Putnici pozadi imaju svoje tablete multimedijalnog sistema, pored toga tu je i široki i providni OLED ekran. Multimedijom možete upravljati glasom ili pokretima. Prednja ploča je od drveta, nema uobičajene LCD ekrane, umjesto njih tu su projektori. Kao i kod ostalih „sferičnih“ koncepata, minivan ima autopilota četvrtog nivoa, tako da je volan uklonjen.

 

 

 

 

Tu su i naočare za virtuelnu stvarnost i sistem za određivanje nivoa stresa (elektronika skenira lice i analizira glas, po potrebi nudi preporuke za opuštanje - na primjer, aplikacija za meditaciju), kao i svjetleći kišobrani Audi Light Umbrella.
Koncept ima dva elektromotora ukupne snage 400 KS i 690 Nm obrtnog momenta, a kapacitet baterije koja se nalazi ispod poda iznosi 120 kWh. Deklarisani „domet“ je do 750 km prema WLTP ciklusu. Audi nije govorio o serijskim izgledima Urbansphere. Međutim, s obzirom na to da su kupci iz Kine bili privučeni njegovom kreacijom, linija brenda bi se mogla dopuniti minivanom s dizajnom zasnovanim na konceptu, jer su modeli MPV segmenta traženi među Kinezima. Inače, kombiji Buick i Lexus se odavno prodaju u Kini.

Datum objave: 20/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook