Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Veliki potencijal i optimistični planovi

Kia Sportage

Veliki potencijal i optimistični planovi

Peta generacija Kia Sportagea i zvanično je stigla na domaće tržište. Domaćim kupcima bila je dostupna i nekoliko sedmica prije prezentacije, na kojoj su javnosti predočeni svi njeni aduti...

Prodaja novog Sportagea, Kijinog SUV-a pete generacije, i zvanično je počela pod našim nebom odmah po završetku bh. premijere održane u Sarajevu. „Od starog modela ostalo je samo ime i naravno veoma uspješna prodajna priča koja će, nadamo se, biti nastavljena i sa novim modelom. Za petu generaciju karakteristični su potpuno novi izgled, specifična tigrova maska, savremena motorizacija, bogata opreme, neke nove funkcije, i nadasve savremena multimedija. Bh. kupcima ponuđena su četiri paketa opreme, od osnovnog baznog do sportskog GT Line paketa. Srednja oprema je Fresh,za koju očekujemo da će biti i najtraženija, dakle, jer nudi optimalan omjer između uloženog i dobijenog“, izjavio je Azer Šarić, PRmenadžer Kia Motors Adria Group.

 

 

 


Stilski pečat pete generacije najuspješnijeg Kijinog automobila u Evropi je odvažan dizajn sa radikalnim promjenama u odnosu na prethodnika. Svi modeli će dolaziti sa LED svjetlima u obliku bumeranga, na koja se nastavljaju kućišta dugog i kratkog snopa u do sada neviđenoj formi kod Kije. Aluminijumski naplaci dio su serijske opreme, a kupci će moći birati između šest različitih dezena i boja, u prečniku od 17 do 19-inča.

 

 

 

„Novi model ima raskošne mogućnosti personalizacije, odnosno mnogo opcija koje kupac sebi može da izabere dodatno. U ponudi su tako neki sitni dizajnerskidetaljipoput dekorativnih naljepnica do recimo vučne kuke koja je prvi put električna, te veoma lako i potpuno sklopiva. U ponudi je 13 boja karoserije, od toga četiri potpuno nove. Nekako najatraktivnija od samog starta je zelena, za koju smatramo da će biti veliki hit“, Objasnio je Šarić.

 


Iz Kije istuču da je novi Sportage blago porastao u odnosu na prethodnika, te da je kabina koncepcijski izmijenjena tako da pruža veći nivo komfora. Očekivano, i digitalizacija se uselila u novajliju,pa su sada instrumenti ekranizovani, dok multimedija ima savremene ekrane sa mnogobrojnim naprednim funkcijama. Tehnološku nadogradnju prošla je i sigurnosna lista koja sada broji do 18 sistema asistencije i prevencije.

 

 

 

 

POGON I CIJENE


Pogonsku gamu novog modela čine 1,6-litarski benzinci i dizelaši, blagi, klasični te plug-in hibridi, koji pokrivaju raspon od 115 do maksimalnih 263 KS. Cijene startuju odkonkurentnih 50.000 KM do 85.000 KM, koliko treba izdvojiti za najbolje opremljeni model sa dizel motorom. Kia je i sa novim Sportageom ostala vjerna filozofiji sedmogodišnje garancije po principu od branika do branika, što bi svakako trebalo da bude još jedan jak adut u prodaji, koja je već počela kroz mrežu ovlaštenih Kia prodajnih partnera.
 

Datum objave: 15/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook