Naslovna > Auto moto sport > Verstappen i Perez isprobali novi RB16B bolid

Red Bull

Verstappen i Perez isprobali novi RB16B bolid

Vozači Red Bull Racinga, Max Verstappen i njegov novi timski kolega Sergio Perez, odradili su probne vožnje u novom bolidu na legendarnoj stazi u Silverstoneu...

Red Bull Racing ima novi automobil, RB16B, sa kojim gaje šampionske ambicije. Glavna zvijezda tima Max Verstappen, nedavno pristiglo pojačanje Sergio Perez, i testni vozač Alex Albon (kojeg je Perez zamijenio na mjestu vozača), na stazi u Silverstoneu su i zvanično predstavili novi bolid. Čast da u novom vozilu prvi izađe na stazu i u njemu odveze prve krugove, pripala je Perezu. Dan je bio hladan i vjetrovit, a nakon nekoliko probnih vožnji koje su protekle bez problema, Meksikanac je priznao da je ovo za njega bilo emotivno iskustvo.


„Vožnja u novom bolidu je uvijek nešto posebno, kako za vozača tako i za tim. Cijelu zimu su radili jako naporno, tako da je bilo vrlo emotivno izvesti vozilo na stazu danas. Mislim da ima mnogo potencijala. Uslovi na stazi nisu bili sjajni, ali bilo je lijepo steći osjećaj za vozilo. Vrlo je uzbudljivo. Početkom sedmice sam vozio RB15, ali danas sam osjetio bolju kontrolu i brzinu“, izjavio je Perez.


Nakon što je ujutro vozio RB15, Verstappen je popodne isprobao RB16B. Bio je sretan što je imao priliku da osjeti novo vozilo, za koje se nada da bi mu moglo donijeti prvu šampionsku titulu. „Jutros sam počeo sa RB15, tek da odvezem nekoliko krugova nakon zimske pauze, a onda sam uskočio u RB16B. Dani poput ovog služe da se naviknete na automobil i novi motor, potrudite se da sve ide glatko i pokušate se dobro pripremiti prije testiranja u Bahreinu. Uvijek je lijepo vratiti se u vozilo Formule 1, a osjećaj kada prvi put napustite boks je sjajan“, rekao je Holanđanin.

 


Zadovoljan je bio i šef Red Bull Racinga, Christian Horner: „Uvijek je sjajno vidjeti novo vozilo prvi put na stazi, i vidjeti vozače kako voze prve krugove. Danas smo uglavnom samo provjeravali da li osnovne stvari dobro funkcionišu, prije nego što sve zapakujemo i pošaljemo u Bahrein, i u tom pogledu dan je bio uspješan.“ Ekipa će od 12. do 14. marta bolid testirati na stazi u Bahreinu, na kojoj će 28. marta započeti i nova sezona Formule 1.

Datum objave: 26/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook