Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Verstappen i Pérez otkrili novi F1 bolid

Oracle Red Bull Racing tim

Verstappen i Pérez otkrili novi F1 bolid

Nakon što je 2022. osvojio titulu vozača i konstruktora, Oracle Red Bull Racing tim je odlučio staviti navijače u središte svojih planova u novoj godini i pružiti im jedinstvena iskustva gdje god se nalazili u svijetu...

Oracle Red Bull Racing otvorio je timsku sezonu 2023. u Njujorku 3. februara, u live programu koju su pratili fanovi širom svijeta, a gdje su otkrili potpuno novi bolid, planove za sezonu i strateško partnerstvo sa Fordom. Ford koji je treći najuspješniji proizvođač motora u istoriji Formule 1, sa 10 konstruktorskih titula i 13 šampionskih vozačkih titula, od 2026. godine isporučivaće motore Red Bullu koji je osvojio pet konstruktorskih i šest titula za vozače od svoje prve sezone, 2005. godine. Samo otvaranje sezone organizovano je kao live event na kome su navijači mogli pratiti gledati šefa tima Christiana Hornera i vozače Maxa Verstappena, Sergia "Checa" Péreza i Daniela Ricciarda i čuti novitete koji se spremaju za 2023. godinu. Zvijezda lansiranja je bio nobi F1 bolid, RB19, a otkriveno je da će i navijači ove godine imati priliku dizajnirati tri „boje“ bolida za svaku od 3 trke koje će se voziti u SAD-u. Kampanja "Make Your Mark" će omogućiti da umjetnička djela obožavalaca ukrašavaju RB19 kada se automobil pojavi u Miamiju, Austinu i Las Vegasu.

 

 

 


RB19 koristi prednosti RB18 koji je bio najuspješniji automobil tima. Napravljene su suptilne aerodinamičke promjene i optimizacije. Maks Verstappen rekao je da dobitne kombinacije ne treba mijenjati: „Imali smo mnogo uspjeha sa starim bolidom, i nismo ga željeli mnogo mijenjati. Osjećam se kao da sam postigao sve što sam želio u svojoj sportskoj karijeri, ali sada ide nešto još teže - pokušaj da ostanem tu gdje jesam, a to je vjerovatno čak i teže nego doći do vrha. I zato sam mislio da je prošla godina bila dobar test da vidim da li možemo to da uradimo, ali i sa moje strane stalno pokušavam da se usavršavam jer niko nije savršen.“ - zaključio je Maks.

 


Svjetski poznati umjetnik gospodin Doodle dobio je izložbeni automobil RB14 kao platno za početak takmičenja, stvarajući ekskluzivno umjetničko djelo. "The Doodle Bull", koji su takođe potpisali Verstappen i Pérez, biće na aukciji u saradnji sa Christies aukcijskom kućom, a dio prihoda ići će službenom partneru tima, fondaciji Wings for Life. Sezona 2023. donosi i novi izgled opreme Oracle Red Bull Racing tima, a fanovi su dobili ekskluzivnu priliku da sudjeluju u Castoreovom fotografisanju s Verstappenom i Pérezom. Navijačima je takođe omogućeno da kratko zavire u novi asortiman timskih kaciga i obuće, koji su razvili američki pioniri New Era & APL. Dovodeći događaj do vrhunca, najavljeno je da će od 2026. godine tim biti u partnerstvu sa legendarnim američkim automobilističkim brendom Ford. Red Bull Powertrains i Ford će zajedno raditi na razvoju hibridne pogonske jedinice sljedeće generacije koja će od 2026. snabdjevati motore za Oracle Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri.

Datum objave: 07/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook