Naslovna > Auto moto sport > Verstappen slavio u Imoli

Formula 1

Verstappen slavio u Imoli

Dramatičnu trku u Italiji pored Maxove pobjede obilježili su promjenljivo vrijeme, greške Hamiltona i Pereza, te kontakt Russella i Bottasa...

Vozač Red Bulla je došao do prve pobjede na Velikoj nagradi Emilije Romagne i 11. trijumfom u karijeri najavio ozbiljnu borbu za titulu ove sezone. Odlučujući trenutak trke se desio na samom početku, kada je Verstappen maestralnim startom uspio prestići timskog kolegu Sergija Pereza, a zatim, uz blaži kontakt i Lewisa Hamiltona. Stratezi Mercedesa su pokušali nadmudriti Red Bull odlaskom u boks jedan krug poslije njih, ali je odlična prilika propala sporijom reakcijom mehaničara u Mercedesovoj garaži. Lewis je ipak ubrzo počeo sustizati Maxa i zaprijetio borbom prvo mjesto, kada je izašao na vlažniji dio staze i izgubio kontrolu nad bolidom. Ova greška se pokazala ključnom u borbi za pobjedu, ali nije bila kraj trke za Hamiltona. Uspio se izvući bez većih oštećenja i stići do boksa, a po izlasku se našao na sedmom mjestu.

 

 

 


Ubrzo zatim se u 33. krugu utrke odigrao jedan od odlučujućih momenata kada je George Russell prilikom pokušaja preticanja Valtterija Bottasa izašao na travu, a zatim došao u ozbiljan kontakt sa Fincem, što je značilo kraj trke za oba vozača. Zbog velike količine krhotina na stazi istaknuta je crvena zastava kojom je najviše profitirao Hamilton koji se vratio u trku za podium. Britanac se nakon prekida našao na osmom mjestu, ali se odličnom vožnjom vrlo brzo probijao ka vrhu. Pred kraj trke je uspio stići do druge pozicije, ali je razlika u odnosu na vodećeg Verstappena bila veća od 20 sekundi, pa se morao zadovoljiti drugim mjestom koje je nakon ranije greške izgledalo nemoguće.

 


Treće mjesto je zauzeo odlični Lando Norris, nakon borbe sa Charlesom Leclercom i tako ponovio najbolji rezultat karijere, dok se vozač iz Monaka morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Kao peti je kroz cilj prošao Carlos Sainz koji je takođe imao par izleta van staze, a šesti je bio Daniel Ricciardo čime je nastavljena borba za treće mjesto u šampionatu konstruktora između McLarena i Ferrarija. Sedmo mjesto je pripalo Pierreu Gaslyju iz Alfa Taurija, a Lance Stroll je nakon kazne od 5 sekundi završio na osmom mjestu. Posljednja dva mjesta u bodovima su pripala vozačima Alpinea Oconu i Alonsu. Utrku za zaborav je nakon odličnih kvalifikacija imao Sergio Perez koji je poslije izletanja sa staze dobio kaznu od 10 sekundi za prestizanje pod Safety Car-om, a nakon toga imao još par većih grešaka i završio na 11. poziciji.

 


Hamilton je zbog poena koji je u utrci osvojio najbržim krugom zadržao vodstvo u generalnom plasmanu sa 44 boda ispred Verstappena sa jednim bodom manje. U šampionatu konstruktora, Mercedes se sa 60 bodova nalazi na prvom mjestu ispred Red Bulla sa 53. Sezona Formule 1 će biti nastavljena 2. maja, kada se vozi Velika nagrada Portugala.

Datum objave: 19/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook