Naslovna > Auto moto sport > Vettel pobjedio na domaćoj trci!

Formula 1 – VN Njemačke

Vettel pobjedio na domaćoj trci!

Izuzetno uzbudljiva VN Njemačke priuštila nam je nekoliko incidenata, te veoma uzbudljivu borbu Vettela i Raikkonena za prvo mjesto...

Njemac Sebastian Vettel pobjedio je na domaćoj trci, koja se vozila u Njemačkoj na stazi Nürburgring.  Pole position imao je Lewis Hamilton, koji je na samom startu trke već kod prvog zavoja pao za čak dvije pozicije.

 

Nakon što je Hamilton izgubio vodeću poziciju, dva Red Bulla bila su u borbi za prvo mjesto. Međutim, umalo se dogodila tragedija. Već u devetom krugu, Marw Webber je otišao u boks, a prilikom promjene gume došlo je do problema, te je prilikom izlaska iz boka stražnja desna guma, koja očigledno nije bila dobro pričvršćena, odletila sa bolida i pogodila jednog kamermana koji je stajao u neposrednoj blizini boksa .

 

 

Nakon toga, Webber je vraćen u boks, što ga je koštalo i plasmana u ovoj trci. Sbastian Vettel vozio je uvjerljivo vodeću trku, a sve vrijeme ga je pratio Lotusov vozač, Romain Grosjean. Nakon što su obojica otišli u boks, vodeću poziciju je preuzeo Kimi Raikkonen, koji je takođe zbog odlaska u boks, izgubio prvo mjestto.

 

Mladi Njemac Sebastian Vettel konačno je pobjedio na domaćoj trci i tako skinuo prokletsvo koje ga je pratilo. Drugo mjesto pripalo je Fincu Kimi Raikkonenu iz Lotusa, dok je treće mjesto pripalo njegovom timskom kolegi Romain Grosjeanu. Fernando Alonso, trku je završio na četvrtom mjestu, a iza njega su se smjestili Hamilton, Button, Webber, Perez i Rosberg.

 

Nakon ove trke, Sebastian Vettel je i dalje vodeći sa 157 bodova, a prate ga Fernando Alosno sa 123 te Kimi Raikkonen sa 116 bodova.  U poretku konstruktora Red Bull je i dalje vodeći sa 250 bodova, drugo mjesto pripada Mercedesu sa 183, a na trećem mjestu nalazi se Ferrari sa samo tri boda manje.

Iduća trka vozi se tri sedmice za Veliku nagradu Mađarske.

Datum objave: 07/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook