Naslovna > Vijesti > Više karaktera, prostora i bezbjednosti

Mercedes GLA

Više karaktera, prostora i bezbjednosti

Novi GLA, osmi model koji se pridružuje porodici kompaktnih vozila ujedno i zaokružuje ovu liniju vozila brenda Mercedes-Benz...

GLA je ulazni model u veoma uspješnu porodicu Mercedes-Benz SUV vozila. Izgled zasnovan na novoj generaciji A-Klase karakterisu jasne konture, sa ublaženim linijama i naglašenim površinama, dajući mu sportski duh i modernizam. Snažni bokovi karoserije kao i linija coupé-a daju vozilu njegov dinamički elegantan naglasak i pruža interesantnu igru svjetla i senke. Intrument tablom dominiraju ventilacioni otvori tzv. izgleda turbine. Enterijer dolazi u tri varijante: dva 7-inčna ekrana, kombinacija ekrana velicina 7 i 10,25 inča i Widescreen varijanta opremljena sa dva ekrana velicine 10,25 inča.

 


Visina novog GLA od 1611 milimetara (1616 sa krovnim nosačima), prevazilazi prethodni model za više od 10 centimetara. Obezbjeđujući višu poziciju sjedenja i više prostora za glavu naprijed. U isto vrijeme je prostor za noge nazad povećan  – iako je GLA sada za centimetar kraći. Tipične off-road dizajn karakteristike uključuju uzdignut prednji dio, kraće prepuste naprijed i nazad i zaštitne oplate obimom vozila. 4MATIC modeli se karakterišu Off-Road Engineering Paketom u okviru standardne opreme. Ovaj sistem posjeduje dodatni program vožnje, funkciju za ispomoć prilikom vožnje na velikim nizbrdicama i off-road animaciju na medija ekranu, zajedno sa MULTIBEAM LED glavnim svjetlima, koja posjeduju posebnu funkciju osvjetljenja pri off-road vožnji. 

 


Novi GLA ide još jedan korak naprijed kada je u pitanju bezbjednost, zahvaljujući pomoćnim sistemima za vožnju koji daju podršku vozaču. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance Paketa uključuju, na primjer, funkciju “Manevra skretanja“, funkcije stvaranja koridora za hitne službe, upozorenja na vozila u mrtvom uglu pri stajanju (exit warning function) koja upozorava vozača na bicikliste i vozila u mrtvom uglu, kao i upozorenje na pješake koji se nalaze u blizini pješačkog prelaza. GLA je u stanju da odreaguje u situacijama kada izostane reakcija vozača. Pomoćni sistem Active Brake Assist je zadužen da primjeni autonomno kočenje u situacijama kada vozač ne odreaguje kako bi se izbjegao sudar ili se smanjio intenzitet sudara. Sistem, takođe, može do brzine od oko 60 km/h izvršiti kočenje ispred nepomičnih prepreka ili pješaka koji prelaze ulicu. U zavisnosti od situacije, na ovaj način se može izbjeći sudar do brzine od oko 50 km/h. Novi GLA se očekuje na evropskom tržištu u proljeće 2020. godine.

Datum objave: 16/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook