Naslovna > Automobili > Hyundai > i30 > Više karaktera, više strasti, više snage

Novi i30 u BiH

Više karaktera, više strasti, više snage

Protekli model bio je jedan od najprodavanijih kompakta na našem tržištu i jednostavno se pokazao kao vozilo koje ima savršen omjer dobijeno uloženo ...

Tri godine nakon predstavljanja u Europi, druga generacija i30 ponovo je predstavljena u svim  karoserijskim izvedbama (karavan, pet i tri vrata). Novi i30 kao i prethodnik proizvoditi će se u srcu Europe, u Češkoj, Nošovicama, a isti je razvijen i konstruiran u Hyundai Motor Europskom tehničkom centru u Russelheimu u Njemačkoj. U Europi ovaj model se počeo prodavati u martu, a sa malim zakašnjenjem je konačno u prodaji u Hyundai centrima širom Bosne i Hercegovine. Novi i30 ima unaprijeđeni stil, efikasnije motore i novi upravljački sistem, te sisteme aktivne i pasivne sigurnosti, a kao posebno iznenađenje po prvi put Hyundai je predstavio i i30 Turbo  sa 186 KS  i 1.6 litarski GDI motor. 

 

Osvježeni sofisiticirani vanjski dizajn ovog vozila naglašava novi izgled Hyundai porodice, naročito heksagonalna maske i nova bi-xenon prednja svjetla. Istraživanje provedeno na vlasnicima prethodnog modela pokazalo je da su prve asocijacije na drugu generaciju i30 „stilski i moderan“, „privlači poglede“ i „elegancija i dinamičnost“  prepoznati i ocjenjeni kao glavni atributi brenda i razlog za kupovinu.  Novi i30 biti će dostupan u 11 boja eksterijera, uključujući četiri nove boje, a interijer u tri boje – crna, bež i plava u kombinaciji platno, platno-koža i koža. Novi i30 imati će kao opciju sisteme aktivne i pasivne sigurnosti kao odgovor na zahtjeve kupaca koje smo do sada mogli pronaći samo u vozilima više klase kao što su i40 i Genesis. Novi i30 zadržat će dimenzije svog prethodnika, a prostor za putnike na prednjim sjedištima i dalje će ostati jedan od najvećih u klasi,  kao i prtljažni prostor od 378 litara za kompakt i 528 litara za karavan sa podignutim zadnjim redom sjedišta.

 

Novi i30 u ponudi će imati ukupno sedam benzinskih i dizel motora. Svi motori odgovaraju Euro 6 standardu, sa snagom od 90 KS do 186 KS za turbo motor. Novi 1.4 litarski Kappa benzinski motor (četiri cilindra) sa poboljšanom efikasnošću i reduciranom  težinom od 14 kg  je zamjenio 1.4 litarski Gamma benzinski motor, te tako evidentno smanjio potrošnju goriva na 5,6 l/100 km i emisiju CO2 na 129 g/km.  Tri dizelska motora kao opcija 1.4 litra sa 90 KS, 1.6 litra sa high i low power 110 KS i 136 KS. Novi 7- stepeni DCT mjenjač sa duplim kvačilom kao opcija dolazi kod 1.6 litarskog dizel i 1.6 GDI benzinskog motora, ova opcija zamjenila je prethodni šestobrzinski automatski mjenjač. Za veći komfor i mir unutar kabine smanjena je buka i vibracija, unaprijeđen je i upravljački sistem koji donosi bolju preciznost i upravljivost.

 

Nesumnjivo je da će novi i30 pronaći mjesto kod svojih starih kupaca, ali i da će osvojiti nove mnogobrojne kupce sa svim svojim naprijed navedenim atributima. Kada su u pitanju redovne cijene i30 će biti skuplji od svog prethodnika za 1000 KM, a ukoliko uzmemo u obzir sve izmjene, dodatke i novitete to zaista ne predstavlja veliki cjenovnik skok. Za sam dolazak na tržište ovog modela i30 će biti u promotivnoj ponudi za određeni broj vozila.

Datum objave: 08/06/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook