Naslovna > Automobili > Porsche > Macan > Više snage i novi izgled atraktivnog SUV-a

Porsche Macan

Više snage i novi izgled atraktivnog SUV-a

Porsche je predstavio facelift izdanje svog najprodavanijeg SUV modela Macan za 2022. godinu u čijem sastavu nema Turbo verzije pa je GTS preuzeo mjesto premium jedinice...

Početkom sljedeće godine kupci će imati priliku da biraju između tri verzije novog izdanja Macan-a, bazični Macan,Macan S, te GTS kao premium verzija, dok Porsche planira da predstavi i električnu verziju svog SUV-a, ali tek za 2023. godinu.  Glavna prepoznatljivost ovog izdanja biće snažne pogonske jedinice u svakoj verziji, tako da će osnovnog Macan-a pokretati turbo 2.0-litarski četverocilindrični motor snage 261 KS i 295 Nm, što je za 13 konjskih snaga snažnije od istog modela u prethodnom izdanju. takođe u Porsche-u tvrde da će osnovni Macan brzinu od 0 do 100 dostizati za 5,8 sekundi.

 

 

 

 

 


Naredna je S verzija koja takođe posjeduje moćniji agregat u odnosu na prethodnika. S model koristi isti motor kao GTS izdanje prethodnika, a riječ je o twin-turbo 2.9-litarskom V6 agregatu snage 375 KS. Titulu premium Macana preuzima GTS, za razliku od prethodnih izdanja, kada je ova pozicija bila rezervisana za Turbo model. GTS čak i koristi motor od prethodnog Turbo modela, sa boljim performansama. To je twin-turbo 2.9-litarski V6 motor snage 434KS, koji je u mogućnosti da do „stotke“ dobaci za svega 4,1 sekundu, te da razvije maksimalnu brzinu od 270kmh.  Svi modeli imaju pogon na sva četiri točka i sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom. Dodatna oprema kod standardnog modela uključuje Porsche-ove kočnice sa površinskim premazom, adaptivni zračni ovjes s nešto nižom visinom vožnje (10mm) i ovjes koji je i do 15 posto tvrđi u odnosu na prethodni GTS.
Vanjske razlike na modelu Macan 2022 su osjetne, sa ažuriranim prednjim krajem i većim crnim stražnjim difuzorom. U izboru je sedam novih točkova, a standardne veličine variraju od 19 do 21 inča zavisno o odabranom modelu. GTS modeli dobijaju nove satenske crne 21-inčne točkove RS Spyder Design, prozirne LED farove i sportski izduvni sistem sa crnim vrhovima. Ažuriranja za unutrašnjost su primjetna. Redizajnirana središnja konzola primarna je promjena koja nudi čišći izgled, a istovremeno „stvara“ i više prostora za pohranu. Kraća ručica mjenjača proteže se od konzole, dok se ispred instrumentalne table nalazi novi upravljač usvojen od modela 911. U sredini se može pronaći 10,9-inčni ekran osjetljiv na dodir. Kada je riječ o sigurnosti, vozačima će biti dostupan niz sistema za pomoć pri vožnji, kao što su pomoć pri parkiranju, pomoć pri zadržavanju trake i druge funkcije. Osnovni Macan na tržište izlazi početkom 2022. godine dok će S i GTS modeli biti dostupni nešto kasnije na proljeće. Nema konačnih podataka o cijenama ovih modela ali pretpostavka je da će se one kretati, otprilike 46,000 eura za osnovni, te 56,000 i 68,000 eura za S i GTS modele.

Datum objave: 20/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook