Naslovna > MG > Visoka tehnologija u alternativnom izdanju

MG EHS 1.5 Plug-in Hybrid Luxury

Visoka tehnologija u alternativnom izdanju

Nakon desetak dana provedenih za upravljačem plug-in hibridnog MG EHS modela razbili smo mnoge predrasude i uvidjeli da su kineski automobili poprilično ravnopravni sa evropskim konkurentima. Štaviše, po mnogim parametrima su i bolji od njih…

Domaći kupci posredstvom sarajevske kompanije Grand Automotive d.o.o odnedavno su dobili priliku da kupe neke od najsavremenijih MG Motor automobila, među kojima se kao jedan od zanimljivijih izdvaja i testirani EHS model. Podsjećamo da je zvučno ime MG ostavština od nekadašnjeg britanskog automobilskog giganta, koji je 2006. godine nakon dugogodišnjeg finansijskog stagniranja i stečaja prešao u vlasništvo kineske kompanije SAIC motor pod čijom upravom je doživio tehnološku renesanu i potpuni preobražaj. Podsjećamo i da je SAIC Motor ili Shanghai Automobile Industry Corporation sedmi najveći proizvođač automobila na svijetu, te prva automobilska grupacija koja je u Kini dostigla godišnju prodaju veću od sedam miliona vozila. Osim Morris Garagesa, odnosno MG-ija pod upravom SAIC Motora danas su i brendovi Roewe, te Maxus, odnosno SAIC Volkswagen, SAIC-M i mnogi ostali domaćoj javnosti slabo poznati brendovi. Nakon početne konsolidacije i preseljenja razvoja i proizvodnje na kinesko tlo, MG Motor se  vratio na evropsko tržište, a od sada imamo i mogućnost da ga vidimo i u našoj zemlji. Nakon prvog susreta sa MG-ijevim automobilima, koje smo imali u okviru međunarodne prezentacije u Rovinju, konačno smo dobili priliku da jedan od njih testirano na domaćem terenu. Riječ je o EHS modelu, odnosno kompaktnom SUV-u koji za pogon koristi kombinaciju 1,5-litarskog turbobenzinskog motora i elektromotora.

 

 

 

 


Iako detaljima i pojedinim konturama neodoljivo podsjeća ne neke japanske i evropske SUV modele, MG EHS kao cjelina s vana djeluje skladno i kompaktno. U prvom planu je ova raskošno hromirana maska hladnjaka, na kojoj ponosno stoji prepoznatljivi MG logotip. Najveći nedostatak ranih dizajnerskih radova kineske automobilske industrije bio je stav da je kopiranje izgleda evropskih i svjetskih proizvođača automobila nešto što je poželjno i što se podrazumijeva. Vremenom su i Kinezi počeli da prave odmak od te teorije, pa su u izgled svojih modela unijeli i određenu dozu skladnosti i originalnosti koja je na prvi pogled primjetna kod EHS modela. Isto tako kao što se primijeti originalnost, primijeti se i određena sličnost sa pojedinim Mazdinim odnosno Mercedesovim aktuelnim dizajnerskim stilovima, ali taj trend nije više ni blizu izražen kao što je to nekada bio slučaj. S druge strane, za slabije poznavaoce automobilske industrije na koje u prvom valu i ciljaju kineski proizvođači, dizajnerske činjenice koje naše izvježbano oko uočava potpuno su nebitne. EHS je za njih moderno dizajniran SUV, koji s vana izgleda bogato, skladno i privlačno, a sa Luxury opremom koja je uparena sa testnim modelom i donekle luksuzno.

 

 

Metalik siva boja kod testnog modela vješto je sakrila dužinu od 4,57 metara, što  je čak sedam centimetara duže od aktuelnog Volkswagen Tiguana, a raskošnim se može okarakterisati i međusovinski razmak od 272 centimetra koji je pogurao 18-inčne aluminijumske točkove maksimalno prema naprijed i pozadi. Prevjesi su zbog toga ispali sportski kratki, a dozu dinamike u izgledu dali su i krovni spojler, te hromirani i metalizirani ukrasi na branicima i oblogama vrata. Proizvođač deklariše klirens od 145 mm, mada se uživo čini da je udaljenost od tla nešto veća. Kada svemu navedenom pridodamo i LED svjetla na obje strane vozila, EHS postaje vizuelni paket na kojem je ugodno zadržati pogled.

 

Detaljima bogati vanjski dizajn odlična je uvertira za skladno dizajniran enterijer, u kojem pažnju privlači interesantna kolorna kombinacija sa crvenim sjedištima i ukrasnim kožnim presvlakama, koje prekravaju donji dio instrument panela, tunel mjenjača i obloge vrata. Prvi utisak o kvalitetu izrade je zaista pozitivan, jer MG završnom obradom može da postidi i neke renomirane evropske predstavnike. Nijedan plastični panel, rukohvat, naslon i ukrasni element ne pomjera se niti pucketa pod prstima. Električno pokretana jednodijelna prednja sjedišta su vrhunski oblikovana, a ergonomija vozačkog okruženja je na visokom nivou. Dvobojna crno-crvena kombinacija neodoljivo nas podsjeća na neke Mercedesove kombinacije, dok je trokraki upravljač ugodan na dodir i postavljen na dodir ugodnom kožom. Digitalni instrumenti su originalno dizajnirani i organizovani, sa oku ugodnim pozadinama. Centralni ventilacioni otvori slični su rješenju koje je nudila prošla generacije Hyundai Tucsona, dok se u okrugli bočnim prepliću stilovi Minija i Mercedesa. Na Mercedes podsjećaju i komande podizača prozora, odnosno sistem za podešavanje retrovizora. Ručica mjenjača izvedena je kao džojstik, a na centralnom tunelu nalazi se nekoliko pratećih komandi, te utori za telefon i dvije čaše.


Multimedija je povezana sa 10,1-inčnim ekranom i sedam pomoćnih tastera na sredini centralnog grebena. Sekund, a možda i sporije reaguje po zadavanju neke komande sistema na koje smo navikli u evropskim modelima. Grafički je lijepo i pregledno riješena, a komplikovanim ne djeluje ni podešavanje za klima uređaj, ali ljubitelji savremenih rješenja neće joj moći oprostiti sporost. Prikaz zadnje kamere je takođe slab, a i kada se jednom aktivira neće se ugasiti dok se vozilo ne pokrene prema naprijed bez obzira što ručicu mjenjača dovedete u D ili P položaj. Audio sistem je solidan, a isti utisak odaje i sistem spajanja sa pametnim uređajima.

 

 

 

Uprkos plug-in hibridnom konceptu i činjenici da ima pogonske baterije smještene u tunelu mjenjača i zadnjem dijelu vozila, EHS nudi izuzetno komfornu kabinu sa gotovo ravnim podom u zadnjem dijelu vozila, što omogućava ugodan smještaj tri odrasle osobe. Sa 448 litara zapremine prtljažnik je na nivou pogonski sličnih konkurenata, a i maksimalnih 1.375 litara dobijenih preklapanjem naslona zadnje klupe čini se solidnim ostvarenjem. Generalni utisak o enterijeru EHS modela je pozitivan, mada je jasno da ima prostora za unapređenja posebno kada je u pitanju danas sve bitnija multimedija. Pojedini plastični materijali djeluju prejednostavno, površinski su sjajni i brzo se maste, ali o njihovom kvalitetu biće moguće pričati tek sa određene vremenske distance kada ih istestira zub vremena. MG EHS je potpuno nov automobil na domaćem tržištu, koji u kombinaciji poput testne nudi oku ugodan vanjski dizajn i bogato opremljen enterijer, koji bi sa savremenijom multimedijom sigurno zaslužio veću ocjenu od prosječne. Sličan odnos imamo i prema cijeni testnog modela od 72.744 KM, jer spora multimedija ne može, niti bi trebala da umanji generalno dobar utisak na svim ostalim poljima koji je na nas ostavio prvi MG SUV. Imidž je kategorija na kojoj će kineski automobili morati ozbiljno da porade, jer modeli poput EHS-a jednostavno moraju imati izgrađen i taj dio, da bi slika o njima u domaćoj javnosti bila ozbiljna kao što je i njihova cijena.

 

POGON

 

Pogonski sklop je plug-in hibridnog koncepta i čine ga 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija 162 KS i elektromotor koji mu potpomaže sa 122. Njihov zajednički potencijal deklarisan je na 258 KS i 370 Nm. Pogon je izveden na prednje točkove, a za prenos snage zadužen je desetostepeni automatski mjenjač. Sa deklarisanim ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi i najvećom brzinom od 190 km/h EHS se nameće kao dinamičan kompaktni SUV. Mada je u ubrzanjima spreman da se nosi sa ozbiljnim i puno većim klasičnim agregatima njegov primarni kvalitet krije se u činjenici da sa jednim punjenjem 16,6 kWh baterije može da pređe 52 kilometra. U gradu će uz malo pažnje da pređe i još koji kilometar više. Od proizvođača obećana potrošnja od 1,8 litara benzina uz potpunu asistenciju elektromotora u stvarnosti se mjeri sa tri do četiri litra benzina, što je i pored obećanog rezultat vrijedan pažnje, jer je riječ o 1,7 tona teškom SUV-u. Kao i svakom hibridu, i ovom više odgovaraju smireniji ritam vožnje kada dolazi do izrađaja i uzorna udobnost vješanja. Sa agresivnijim pritiskanjem papučice gasa progresivno rastu buka i potrošnja, ali i oprez koji vozač mora imati prema SUV konceptu i masi vozila. 

Datum objave: 07/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook