Naslovna > Automobili > Škoda > Vision IN > Vizija blizu proizvodnih traka
FOTO GALERIJA (8)

Koncept - Škoda Vision IN

Vizija blizu proizvodnih traka

Sa Vision IN konceptom Škoda pokazuje pravac u kojem se razvija njen dizajn budućnosti, čiji finalni proizvod će ovaj put biti rezervisan za indijsko tržište…

 

Škodina fabrika snova, kako Česi odmila zovu njen dizajnerski studio, predstavila je novi koncept Vision IN. Podsjećamo da su nas Česi od 2014. godine do danas počastili sa šest atraktivnih koncepata od kojih su mnogi postali velikoserijski modeli. Novi dizajnerski jezik češke kompanije promovisan je 2014. godine sa Vision C kupe limuzinom nakon koje su došla dva SUV modela: Vision X iz kojeg je nastao velikoserijski Kamiq i Vision S, koji je bio preteča raskošnog Kodiaqa. Iz Vision RS modela nastala je Scala, dok su električni koncepti Vision iV i Vision E još uvijek sajamski eksponati. Najnoviji Vision IN koncept već sada izgleda kao 90% gotov proizvod, a namijenjen je tržištu Indije sa kojim Škoda namjerava u budućnosti da anulira pad prodaje na za nju veoma bitnom kineskom tržištu.

 

 

Da bi u tome uspjeli, Česi moraju da postignu idealan balans između atraktivnog izgleda, savremene multimedije i cijene, što su tri najvažnija faktora za kupce u Indiji. Koncept Vision IN razvijen je na MQB A0 IN platformi, koju Volkswagen koristi za gradske i subkompaktne modele. Sa dužinom od 4,26 metara Vision IN je dimenzijski i gabaritno sličan Škodinom najmanjem SUV modelu Kamiqu, koji je dugačak 4,24 metra. Osim što bi trebao biti uzorno komforan, enterijer je zamišljen i kao spoj savremenih rješenja poput digitalne instrument table, koja se projektuje na ekranu visoke rezolucije, dok će na sredini biti veliki 12,3-inčni na dodir osjetljivi ekran multimedijalnog sistema, koji u Indiji dobija sve više na značaju. Mogućnosti povezivanja sa pametnim uređajima biće na nivou evropskih modela, jer Škodina multimedija podržava Apple Carplay i Android Auto aplikacije. Ipak, u najpovoljnijim verzijama treba očekivati analogne instrumente i manji centralni ekran, jer je Škodina vizija da početna cijena Vision IN modela bude između 11.000 i 13.000 eura kako bi bio konkurentan. Podsjećamo da prosječna cijena novih vozila u Indiji startuje od 7.000 eura pa naviše. Velikoserijska verzija Vision IN koncepta trebalo bi da bude predstavljena do početka 2021. godine, kada je planiran i start njene proizvodnje.

 

 

POGON

 

Za pogon koncepta Škoda je namijenila 1.5 TSI benzinski motor sa 150 KS, koji je kombinovan  sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Podsjećamo da je ista pogonska kombinacija na raspolaganju kupcima velikoserijskog Kamiqa. Po uzoru na njega 1.5 TSI motor bi u Vision IN modelu trebalo da predstavlja vrhunac pogonske game, dok će bazni benzinac vjerovatno biti trocilindarski 1.0 TSI, koji će omogućiti i da ulazna cijena ovog modela bude što niža.

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook