Naslovna > Teme > Vlasnici parking mjesta ubiru milijarde dolara

Troškovi

Vlasnici parking mjesta ubiru milijarde dolara

Prema posljednim analizama troškova eksploatacije automobila potvrdilo se da je plaćanje parking mjesta ozbiljan izdatak.

Analize pokazuju da na plaćanje parking mjesta, penala za prekoračenje zakupljenog termina ali i vožnju radi traženja slobodnog parking mjesta izdvajamo neočekivano mnogo novaca. Stavka je tolika da bi je svaki vlasnik automobila trebao uvrstiti među sve druge ravnopravne troškove eksploatacije.
Statistika je pokazala da vozač u New Yorku na godišnjem nivou potroši čak 107 sati tražeći slobodno parking mjesto dok su vlasnici automobila u Londonu i Frankfurtu u nešto boljoj poziciji – oni godišnje potroše 67 odnosno 65 sati svog života na traženje parking mjesta.

 


Nadalje, vozači u New Yorku zbog traženja parking mjesta tokom godine potroše 345 dolara na gorivo. Bezmalo jedan dolar dnevno u kombinaciji sa brojem vozila u New Yorku daje frapantnu cifru od 72,7 milijardi dolara.
Srećom, kod nas je situacija nešto bolja ali je daleko od idealne. U nekim većim gradovima već su se pojavile zone parkiranja gdje se za jedan sat mora izdvojiti 3 KM. Ono što je žalosno jeste činjenica da je cijena daleko iznad usluge koja se često može opisati kao najobičnije varanje korisnika.  

 

Datum objave: 14/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook