Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Vodeći model serije - električni

BMW i4

Vodeći model serije - električni

Potpuno električna Serija 4 bi mogla stati rame uz rame sa konvencionalnim modelom M4 Gran Coupe...

Početkom ove godine BMW je predstavio novu generaciju Serije 7 čiji će vodeći model na tržištu biti sa potpuno električnim pogonom, uz varijante sa konvencionalnim pogonskim jedinicama. Prema nekim izvorima ovakav koncept bi mogao biti primjenjen i sa Serijom 4, gdje bi se kao vodeći model serije u smislu performansi mogao naći električni i4 umjesto dosadašnjih konvencionalnih M4 i M4 Competition.  Serijska verzija BMW i4 bi trebala biti opremljena sa dva elektromotora koja bi isporučivala ukupno 530 KS pri 800 Nm obrtnog momenta.

 

 

 

Iako BMW još uvijek nije zvanično prezentovao konvencionalni model M4, on bi najvjerovatnije trebao raspolagati sa 510 KS. Razlika u konjskim snagama između konvencionalnog i električnog modela nije velika, ali je zato razlika u obrtnom mometu prilično velika:  električnih 800 Nm naspram konvencionalnih 600 Nm. Još jedna bitna stvar kod obrtnog momenta je vrijeme njegovog „oslobađanja“, jer konvencionalnom trolitarskom turbo šestocilindrašu je potrebno da postigne 2.600 o/min, dok je kod električnog pogona potrebni momenat dostupan tako reći trenutno.

 

 

Kao i kod svih vozila sa električnim pogonom, i4 dobija dodatnu „kilažu“ zbog smještaja pogonskog sklopa i baterije, što utiče na vozne karakteristike automobila koje fanovi ovog bavarskog brenda obožavaju. Konceptualna verzija BMW i4 dostiže ubrzanje od nule do 100 km/h za samo četiri sekunde, što znači da će serijski model raspolagati impresivnim performansama bez obzira na dodatnu težinu.

 

 

Električni BMW i4 Gran Coupe će biti dostupan na tržištu isključivo sa xDrive sistemom, jer će raspolagati sa dva elektromotora – po jednim za svaku osovinu. Baterija kapaciteta 80 kWh bi trebala omogućiti autonomiju od 600 kilometara sa jednim punjenjem. Konvencionalni BMW M4 bi pored coupe i kabriolet verzije trebao imati i M4 Gran Coupe varijantu koja bi predstvaljala svojevrsni pandan električnom i4. U tom slučaju M4 Gran Coupe bi predstavljao tržišnog rivala Audijevom RS5 Sportbacku.

 

 

 

Za sada sve ostaje na nagađanjima, a za tačne informacije i planove ipak treba sačekati zvaničan stav bavarskog automobilskog giganta...

Datum objave: 12/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook