Naslovna > Automobili > Volkswagen > Jetta > Volkswagen Jetta sedme generacije

Zvanično predstavljena na Detroit Auto Show 2018

Volkswagen Jetta sedme generacije

Od 1979 godine Volkswagen je prodao više od 16 miliona primjeraka Jette, a na sajmu u Detroitu debituje sedma generacija ovog modela.

Napravljena je na MQB platformi, poput Audija A3 i Golfa, pa je međuosovinsko rastojanje poraslo na 268. 5 cm. Prevjesi karoserije preko točkova sada  izgledaju kraći, automobil izgleda šire, a i putnički prostor je povećan. Tačne brojke će biti objavljene kasnije, ali je primjetno da ima stilske elemente Arteona pa cijela karoserija izgleda modernije. Led prednja svjetla će biti standardna oprema, mada novine nisu samo na vanjskom dijelu automobila. Putnički prostor je potpuno redizajniran i opremljen kvalitetnim materijalima  mekim na dodir, a novi trapezoidalni stilski elementi su takođe novost. Paleta fabričkih boja enterijera je povećana, a moguće je izabrati i jednu od 10 opcija osvjetljenja enterijera pa će kupci moći personalizovati cijeli putnički po svojim željama. Od novih tehnologija je već u standardnoj opremi dostupan Digital Cockpit display, pa će preko ovog interfejsa  svaki vozač moći podesiti prikaz  brzine, navigacije  i svih ostalih parametara vožnje direktno na instrument tabli ispred upravljača. Apple CarPlay, Android Auto i MirrorLink dolaze u serijskoj opremi, a dodatno će kupci plaćati za čitav set sigurnosnih dodataka poput forward collision warning, autonomous emergency braking, blind spot monitoring with rear traffic alert, adaptive cruise control  i  lane departure warning. Ispod poklopca motora je 1.4 litreni TSI benzinski agregat snage 147 KS i 249 Nm obrtnog momenta, što je smanjenje za 3 KS u odnosu na raniju verziju. Snaga se prenosi  preko prednje osovine i 6 stepenog ručnog mjenjača, a moguće je doplatiti za 8 stepeni automatik sa start/ stop tehnologijom,  koji će serijski dolaziti u jačim modelima.

 

Jettu je moguće naručiti u jednom od 4 nivoa opreme i to S, SE, SEL i SEL Premium. Kasnije će biti omogućena doplata i za R-Line paket koji sadržava  sportske dodatke poput vanjskih ogledala, elemenata enterijera ali i XDS elektronskog diferencijala. Sa cijenom od 18.545 $  Volkswagen Jetta 2019  kreće u napad na Američko tržištu krajem tekuće godine.

Datum objave: 17/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook