Naslovna > Tehnika > Volkswagen predstavlja dva nova motora

Volkswagen

Volkswagen predstavlja dva nova motora

Volkswagen će u Beču predstaviti dva potpuno nova motora koja koja donose najnoviju tehnologiju za uštedu goriva.

Jedna od novosti je takozvani ''mikro'' hibridni sistem koji će se nuditi uz 1,5 litreni benzinac. U principu radi se o sistemu koji će u određenim uslovima vožnje upotpunosti zaustaviti SUS motor. U hibridnom sklopu nalazi se i set litij-ionskih baterija koje preuzimaju napajanje svih elektronskih sistema. Novi sistem radi na brzinama ispod 130 km/h. Motor se gasi odmah kada vozač podigne nogu sa desnog stopala. Prema prvim testiranjima novi će se sistem u svakodnevnom ritmu vožnje na 100 km ostvarivati uštedu od osjetnih 0,4 litara. U paru sa 1,5 litrenim benzincem dolazi nova verzija DSG mjenjača sa 7 stepeni prenosa.

 


Druga je novost 1.0 litreni turbo motor koji kao pogonsko gorivo može koristiti benzin ili sabijeni prirodni plin. Motor jak 90 KS kada radi na plin ima izuzetno nisku emisiju CO“ i NOx čestica. U izduvnom sistemu nalazi se novi katalizator sa specijalnom lambda sondom. Glavna karakteristika novog katalizatora je njegovo brzo zagrijavanje.
Ista će se prilika iskoristi za predstavljanje EV tehnologije i novih platformi za koje će se na tržištu pojaviti 2020. godine.   

 

Datum objave: 27/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook