Naslovna > Automobili > Volvo > C40 > Volvo predstavio novi električni SUV

Volvo C40

Volvo predstavio novi električni SUV

I Volvo je predstavio trendovsku viziju coupe SUV-a model C40, koji se oslanja na XC40, a dolazi isključivo u Recharge, odnosno potpuno električnoj verziji...

Volvo je ovih dana u velikoj mjeri privukao pažnju javnosti i to ne samo zbog predstavljanja novog C40 Recharge modela. Naime, kompanija je nedavno saopštila da će do kraja decenije u potpunosti ukinuti motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Dakle, nakon 2030. godine Volvo će proizvoditi samo električne automobile. To znači da već sada Volvo uveliko kreće u ,,zelenu“ ofanzivu i to u velikom stilu sa novim C40 Recharge modelom. U osnovi, riječ je o XC40 modelu, ali sa trendovskom coupe linijom krova, koja je tu da upotpuni gamu i zadovolji različite potrebe kupaca. Iako se aktuelni XC40 može dobiti i sa benzinskim motorima, novi C40 će biti isključivo električni automobil.

 

 


Pored pomenute linije krova, Volvo je za C40 pripremio još neke izmjene kao što su novi farovi sa ,,piksel tehnologijom“. Revidiran je i branik, svjetla za maglu, a tu su i nova zadnja svjetla koja se sada pružaju na zadnja vrata. Zanimljiva promjena je i nedostatak kože u kabini, prvi put u jednom modernom Volvou. Kada se radi o fizičkim dimenzijama, ne iznenađuje činjenica da su modeli poprilično sličnih dimenzija. Bitna razlika je jedino u visini koja je sa novim modelom opala za skoro 7 cm. Kao i kod svih coupeovskih SUV-ova, danak će platiti putnici na zadnjoj klupi.

 


Poput XC40 Recharge, srce kabine C40 biće multimedijalni sistem kojeg pokreće Android Automotive donoseći Google Maps za navigaciju i integraciju ličnih podataka ukoliko to korisnik naravno dozvoli. Volvo nije dao precizne detalje unutrašnjosti novog C40, ali trebalo bi da izgleda veoma slično kao i XC40 iako je već sada poznato da neće imati kožne presvlake.

 

 

 

 

Ispod ,,haube“ dobija istu kombinaciju kao XC40 Recharge nudeći kombinovanu snagu od 402 KS i 660 Nm obrtnog momenta. Performanse su identične, potrebno je 4,7 sekundi od 0 do 100 km/h. Baterijsko pakovanje od 78 kWh prema WLTP-u omogućava 420 kilometara dometa. Za punjenje na 11 kW potrebno je osam sati, dok će za brzo punjenje do 80% biti potrebno samo 40 minuta.

C40 će vjerovatno biti postavljen malo ispod XC40 modela kada je u pitanju cjenovni rang, ali s obzirom na zajedničke dimenzije i pogonski sklop, ne treba očekivati značajnija odstupanja. Volvo kaže da će novi model biti dostupan samo putem interneta.

Datum objave: 03/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook