Naslovna > Automobili > Volvo > XC40 > Volvo XC40 – premijera u Shanghaiu

Volvo

Volvo XC40 – premijera u Shanghaiu

Poslije modela XC90 i XC60, koji bi u osvježenom izdanju trebali zasjati pod svjetlima reflektora u Ženevi, očekuje se i manji SUV za oznakom XC40.

Volvo XC40 dolazit će iz kineskih proizvodnih pogona pa se mjesto prezentacije, Shanghai Motor Show, čini kao idealnim. Sajam je na programu u aprilu mjesecu što je zapravo vrlo brzo poslije Geneva Motor Showa.
Po dimenzijama ali i ostalim performansama Volvo XC40 će biti konkurent premium modelima koji dolaze u vidu Mercedes-Benz GLA, Audi Q3 i BMW X1. Čini se da tržišnih ambicija ne nedostaje...
Novi XC40 dolazit će na modularnoj CMA platformi čime se dijeljenje komponenti sa ostalim kućnim modelima podrazumijeva.
Na fotografijama su kompjuterske simulacije. Ali, i bez toga se zna da će dizajn biti ispirisan onim već viđenim na najvećem Volvo SUV-u, XC90.

 


Unutrašnjost će biti futuristički oblikovana, odnosno baš onako kako se i očekuje od modernih automobila.
Pogonske jedinice još uvijek nisu precizno definisane ali na tom polju nebi trebalo biti nekakvih posebnih iznenađenja. Ipak, bolje upućeni tvrde da će se na kineskom tržištu nuditi model sa 1.5 litrenim trocilindričnim turbo benzincem maksimalne snage 180 KS. Za one koji uvijek žele nešto više bit će predviđen 2.0 turbo benzinac sa 240 KS. Ali bit će nešto i za ekološki osviještene kupce – Hybrid sa 1,5 litrenim turbo benzincem i elektomotorom. Ukupna izlazna snaga od 250 KS obećava uzbudljive performanse.
Prvi primjerci na evropskom tržištu mogu se očekivati krajem ove ili početkom iduće godine...

 

Datum objave: 18/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook