Naslovna > Komercijalna vozila > Vozač je u centru pažnje u kabini novog FH

Volvo FH 2020

Vozač je u centru pažnje u kabini novog FH

Mada su napravljeni značajni pomaci na polju efikasnosti pogona, sigurnosti i digitalizacije enterijera, najveća pažnja u razvoju nove FH serije je bila usmjerena na poboljšanje komfora upravljanja i boravaka u kabini. Vozači danas imaju veliki značaj za sve transportne kompanije, a novi Volvo FH im pomaže da ih lakše zadrže …

Švedski Volvo nedavno je predstavio četiri nove serije kamiona: FH, FH16, FM i FMX. U ovom broju predstavićemo vam jedan od najpoznatijih Volvovih kamiona, model FH. Novi FH mijenja model koji je na tržištu bio od 2012. godine do danas. U odnosu na njega donosi brojna pogonska i tehnološka poboljšanja, a tu je i potpuno novi i moderniji dizajn kabine, čija unutrašnja zapremina je povećana za jedan kubni metar, koji je iskorišten za proširenje vozačevog radnog prostora i unapređenje komfora. Kako bi unaprijedio preglednost s vozačeve pozicije, Volvo je povećao staklene površine na vratima, spustio gornju liniju vrata i razvio potpuno nove retrovizore. Kao i do sada fokus pažnje usmjeren je ka vozaču i postizanju što većeg nivoa kamfora, kako tokom vožnje, tako i tokom odmora. Usredsređenost na vozače polazi od činjenice da oni imaju najznačajniji uticaj na rezultate rada transportnih kompanija, u smislu produktivnosti, efikasnosti i kvaliteta usluge.

 

 

„Dobar vozač može dati veliki doprinos profitabilnosti naših kupaca. A širom svijeta primjećujemo hroničan nedostatak kvalifikovanih vozača. Predstavljanjem ovog novog kamiona koji daje prioritet produktivnosti i udobnosti za profesionalnog vozača, napravili smo važan korak naprijed u pomaganju našim kupcima da privuku i zadrže najbolje vozače”, ističe Roger Alm predsjednik kompanije Volvo Trucks.

 

Do sada najveća pažnja koja je posvećena vozačima najočitija je u modernizovanom unutarašnjem radnom okruženju. Okosnica radnog prostora je digitalna instrumentna tabla s potpuno digitalnim 12-inčnim ekranom visoke rezolucije. Tu je i fiksni držač za čaše i otvoreni prostor za odlaganje s LED osvjetljenjem koje kontroliše senzor pokreta. Savremeni ekran omogućava vozaču da izabere jedan od četiri različita grafička prikaza, zavisno od situacija u vožnji i informacijama koje su mu neophodne.

 

 

Kao dodatni izvor informacija ponuđen je opcioni 9-inčni na dodir osjetljivi ekran multimedijalnog sistema koji vozaču pruža uvid u navigaciju, transportne informacije i nadzor okoline vozila preko širokougaonih kamera. Ovaj ekran je na dohvat desne ruke vozača i omogućava interakciju na razne načine: intuitivno postavljenim tasterima na volanu, glasovnim upravljanjem ili direktno putem dodirnog ekrana.

 

„Jednostavan pristup raznim informacijama povećava vozačevu sposobnost da svoj posao obavlja efikasnije, sigurnije i udobnije. Prikaz informacija značajno se poboljšao s novim ekranima. Zahtjevnije interakcije sada su koncentrirane na bočnom ekranu, koji je smješten nadomak vozačevog sjedala. Zbog toga se ometanje svodi na najmanju mjeru jer su ključne informacije za vožnju jasno prikazane na jednostavnom i lako vidljivom ekranu instrumenta”, kaže Carin Larsson, glavna dizajnerka za digitalni multimedijalni sistem i interakciju između čovjeka i mašine (Human Machine Interaction) za Volvo Trucks. On podsjeća da grafički prikazi na ekranima instrumenta i multimedije podržavaju brojne jezike što dodatno olakšava komunikaciju između mašine i vozača.

 

 

Kretanje unutar kabine sada je lakše nego prije, zahvaljujući ergonomski dizajniranoj I-Shift ručici mjenjača. Za vozače koji trebaju mnogo veći kapacitet električne energije dostupan je pametni sistem s dvostrukim akumulatorom, koji u svim situacijama osigurava dovoljnu rezervu energije za pokretanje motora. Tu je i širok raspon mogućnosti prilagođavanja enterijera s novim tkaninama i bojama.

 

„Nova generacija FH kombinuje najuspješnije elemente iz prethodne serije s pametnim tehnologijama i funkcionalnim dizajnom usmjerenim na ljude. Rezultat je inteligentan i sofisticiran kamion koji vozaču pomaže da postigne izvanredne performanse u bilo kojim uslovima za vožnju”, objašnjava Carin Larsson.

 

 

Sa novim Volvo FH poboljšani su ekonomičnost, potrošnja goriva i produktivnost. Korištenjem različitih konfiguracija pogonskog sistema i šasije novi Volvo FH može se prilagoditi širokom rasponu primjena i omogućiti značajne uštede goriva uz nižu emisiju CO2. Primjera radi, u oblasti prevoza na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save Euro 6, kombinuje novi D13TC motor i pripadajuće ECO sisteme, koji mogu da omoguće uštedu do 7% goriva. Na mnogim je tržištima Volvo FH dostupan s plinskim LNG Euro 6 motorom koji nudi ekonomičnu potrošnju goriva i performanse uporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s puno nižom emisijom CO2. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 do 100% ili prirodni plinom koji smanjuje emisije CO2 do 20% u poređenju sa dizel modelima iste snage. Novi Volvo FH već je dostupan za naručivanje, a prvi novi kamioni već se voze po evropskim putevima. Osim standardnih načina finasiranja Volvo je za kupce i velike transportne kompanije pripremio i niz servisnih pogodnosti, sa kojima je program održavanja novih kamiona značajno jednostavniji nego što je to do sada bio slučaj.

 

 

 

Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks

 

„Volvo FH serija omiljena je među vozačima kamiona kroz dugi niz godina, posebno među onima koji dobar dio svog života provode na putu. S novim Volvo FH modelom nastavljamo s jasnim fokusom na dizajniranju kamiona i pružanju usluga koje mogu pomoći vozačima da odrade vrhunski posao”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIZAJN I SVJETLA

 

Odvažan novi izgled FH kamiona karakterističan je po prednjim svjetlima u obliku slova V koja su sada pomaknuta prema van kako bi se poravnala s karakterističnom linijom vrata kabine. Pokazivači smjera takođe su premješteni na vrata, što kamionu omogućava bolju aerodinamiku i samouvjereniji izgled. Konzola brisača izgleda čištije i elastičnije, dok veći metalni znak čini novi Volvo FH lako prepoznatljivim čak i iz daljine. Novi Volvo FH prvi je teški kamion na svijetu s prilagodljivim dugim svjetlima. Sistem poboljšava sigurnost za sve učesnike u saobraćaju automatskim zatamnjivanjem pojedinih segmenata LED dugih svjetala kada se kamion približi nadolazećem saobraćaju ili drugom vozilu odzada. Dugo svjetlo se podešava kada kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera otkrije promjene u količini svjetlosti oko kamiona.

 

 

 

SIGURNOST

 

Novi FH donosi i značajno unaprijeđene sigurnosne sisteme. Kamion sada ima mogućnost regulacije brzine na nizbrdici limitatorom maksimuma koji spriječava neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo. Tu je temapomat sa aktivno prilagodljivom brzinom kretanja (ACC) koja radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h. Elektronski upravljivi kočioni sistem (EBS), koji je preduslov za rad aktivnih sigurnosnih sistema poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom ili elektronskog sistema kočenja (EBS), sada je dio osnovne opreme. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sisteme pomoći za držanje trake i pomoć za održavanje stabilnosti, dostupno je kao opcija. Sigurnost je dodatno poboljšana fiksnim sistemom prepoznavanja saobraćajnih znakova dok se preglednost okoline kamiona može dodatno poboljšati sa kamerom sa suvozačeve strane koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona.

Datum objave: 19/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook