Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Type > Vozačka nirvana sa britanskim potpisom
FOTO GALERIJA (8)

Jaguar F-Type Convertible

Vozačka nirvana sa britanskim potpisom

Sa najnovijim kabriolet izdanjem redizajniranog F-Type Jaguar pokušava podilaziti najistančajnijim vozačkim čulima, te ponuditi poseban sportski ugođaj u vožnji bez krova...

Nakon što je za modelsku 2020. godinu Jaguar F-Type u kupe izdanju dobio novo lice i naličje, digitalne instrumente i luksuzniji enterijer, po istom principu osvježena je i njegova atraktivnija kabriolet verzija. Podsjećamo da je aktuelni F-Type na tržištu prisutan još od 2012. godine u kupe i kabriolet karoserijskim izdanjima, odnosno da je 2015. godine njegova ponuda proširena sa 4x4 pogonom. U proteklih sedam godina Jaguarov dizajnerski jezik snažno se izmijenio pod uticajem novih I, F,  i E-Pace SUV modela, koji su nametnuli neke nove vizuelne standarde. Kako bi F-Type prilagodi njima, ali i ostatku modelske game koju još čine XE, XF i XJ modeli, i uveo neke vizeulne novine, koje će tek biti primijenjene na njegovim modelima u budućnosti, Jaguar je značajno redizajnirao svoj jedini kabriolet model.

 

 

 

Najveće promjene u izgledu napravljene su na prednjem dijelu, gdje se sada ističu potpuno nova maska hladnjaka, modernije stilizovan branik i tanja LED svjetla sa karakterističnom agresivnom grafikom. Određene vizuelne razlike kao i do sada prisutne su i zavisno od pogonskih kombinacija, što znači da je prednji branik osjetno dinmičniji kod P450 modela (video bijeli) nego što je to slučaj kod osnovne P300 verzije (video plavi). Po istom principu različito su stilizovani i zadnji dijelovi vozila, pa tako kod standardnog modela imamo centralno pozicioniran šestougaoni izduvni sistem, dok su kod P450 modela pozadi ugrađeni izraženiji difuzor vazduha sa po dva para ovalnih izduvnih otvora. Dizajnerske razlike između pojedinačnih verzija novog F-Type u kabriolet verziji izražene su i kroz različite dezene i veličine aluminijumskih naplataka.

 

 

 

 

Kada je riječ o vanjskom dizajnu i novim tehnološkim rješenjima koja ga prate, u Jaguaru posebno ističnu nova LED svjetla koja se sastoje od četiri LED modula povezana sa stereo kamerom ugrađenom na vjetrobranu. Ova kamera zadužena je za skeniranje puta ispred vozila i zajedno sa upravljačkom elektronikom omogućava precizno osvjetljavanje i zatamnjivanje određenih tačaka u prostoru ispred vozila kao što su drugi automobili, pješaci, životinje i slično. Vrhunska osvjetljenost puta je prema Jaguaru jedan od osnovnih preduslova za uzornu sigurnost vožnje u sportskom automobilu kakav je F-Type. U tu svrhu, ali i u svrhu unapređenja estetike, razvijena su i nova zadnja svjetla, koja su dobila novu i savremeniju grafiku.

 

 

 

 

Najveća promjena u enterijeru je uvođenje digitalnih instrumenta projektovanih na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije koji su zamijenili dosadašnje analogne. Novu grafičku podlogu dobio je i 10-inčni na dodir osjetljivi ekran Touch Pro multimedije, koja se može povezati sa pametnim telefonima preko Android Auto i Aplle Carplay aplikacija. U ponudu su uvedene i nove kožne presvlake, a modernizovano je i ambijentalno osvjetljenje.

 

 

 

 

 

Za pogon su namijenjena tri benzinska motora. Osnovni dvolitarski turbobenzinac raspolaže sa 300 KS i kombinovan je sa zadnjim pogonom. Iznad njega je osmocilindarski kompresorski benzinac sa 450 KS i pogonom na sve točkove, dok vrh ponude predstavlja V8 Superchrager motor sa 575 KS i 700 Nm, koji u kombinaciji sa 4x4 pogonom omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi uz brzinski maksimum od 300 km/h. Jaguar F-Type Convertible već je dostupan evropskim kupcima po početnoj cijeni od 71.200 eura, koliko košta model sa dvolitarskim benzinskim motorom od 300 KS.

 

Datum objave: 22/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook