Naslovna > Komercijalna vozila > Vozi me, vozi u budućnost

Mercedes Vision Urbanetic

Vozi me, vozi u budućnost

Ne znamo da li će automobili budućnosti dobiti raketni pogon, ali da će biti samostalni, uzbudljivo dizajnirani, udobni i sigurni to pouzdano znamo, jer nam je Mercedes kroz Vision Urbanetc projekat omogućio da već sada doživimo budućnost...

Mercedes je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, napravio veličanstven uvod u sajam komercijalnih vozila, koji se od 20. septembra održava u Hannoveru. Iza termina Mercedes Vision Urbanetic krije se niz futurističkih tehnoloških i za blisku budućnost rezervisanih naprednih transportnih rješenja sa kojima njemački proizvođač namjerava da zadrži lidersku poziciju u segmentu. U Mercedesu smatraju da se promjene u urbanom transportu dešavaju puno brže nego ranije. Kako bi spremno odgovorio na te munjevite nove zahtjeve njemački proizvođač je jasno zacrtao svoju misiju i predstavio je svjetskoj javnosti kroz svojevrsnu viziju transporta budućnosti koja je objedinjena pod imenom Urnaetic. Danska prestonica je dobila tu čast da bude domaćin svjetske premijere ovog po mnogo čemu jedinstvenog projekta, jer je prema Mercedesu upravo Kopenhagen grad koji na najbolji mogući način pokazuje koliko se brzo danas mijenjaju transportni zahtjevi.

U Kopenhagenu se nalazi jedan od najzanimljivijih mostova na svijetu, koji je povezuje sa Švedskom i u jednom trenutku se transformiše u podvodni tunel. U Kopenhagenu je već uveliko afirmisan takozvani „carsharing“ princip uzajmanog korištenja vozila, koji omogućava da se ona dijele između više stanovnika ovog grada. Na ulicama Kopenhagena danas se može vidjeti veliki broj biciklista i električnih vozila, a ulazak u centar grada strogo je zabranjen motornim vozilima. U poređenju sa mnogim ostalim evropskim i svjetskim metropolama Kopehagen danas izgleda kao da „živi“ u budućnosti, odnosno on već sada ima sva obilježja „Future Citya“. Srce Mercedesove „Vision Urbanetic“ ideje oživjelo je 2016. godine kroz „adVANce“ projekat, koji je ponudio viziju novih transportnih mogućnosti na bazi tada dolazećeg Sprintera. Ovaj projekat se za samo dvije godine munjevito razvio i rezultirao opipljivom idejom, koja predstavlja istinski san za sve stručnjake i vizionare koji rade u Mercedesu.

Ako bismo htjeli da opišemo suštinu, DNK Mercedes Vision Urbanetic projekta onda bi trebalo da kažemo da on povezuje digitalizaciju, rentabilnost, dijeljenje, električni pogon, različita tranportna rješenja i autonomnost vožnje kao trenutni vrhunac tehnološkog razvoja. Predstavnici njemačkog proizvođača su sve navedene izazove već uspješno prevazišli u tri oblasti poslovnog svijeta. Prva su aerodromi i privredne zone, druga cestovne rute, odnosno autobuski transport i treća javne ceste. Na svim ovim mjestima najsavremenija tehnološka dostignuća su pokazala visok stepen efikasnosti. Nju u budućnosti treba usavršiti i dovesti do savršenstva, koje se prema Mercedesu ogleda u apsolutnoj sigurnosti i pouzdanosti transporta. Iz današnje perspektive niko ne može tvrditi kada će ponuđena rješenja biti 100% primjenjiva u praksi i svakodnevici, ali su sadašnji iskoraci veoma značajni i bitni, jer pokazuju i dokazuju da je ono što je juče bilo budućnost postalo realnost.


INTUITIVNO DJELOVANJE
U kreiranju tehnologije koja treba da omogući automatizovan transport Mercedesovi stručnjaci su kao polaznu tačku uzeli čovjeka i njegov način rasuđivanja i komuniciranja sa okolinom. Iz ovog procesa su se razvila četiri osnovna koraka na kojima počiva savremena umjetna inteligencija. Prvi korak je prepoznavanje, odnosno proces u okviru kojeg radari, senzori, lidari i kamere ugrađeni u vozilo snimaju okolinu i kreiraju „projekcije“ o njoj. Drugi korak čini procesiranje i usvajanje dobijenih podataka. Ovaj zadatak obavljaju moćni kompjuteri i softverski programi. Na trećem koraku dolazi donošenje odluka i aktiviranje umjetne inteligencije, koja po superpreciznim algoritmima donosi zaključke na osnovu svih ranije prikupljenih informacija. Zadnji korak je reakcija, koja dovodi do realizacije određenih radnji, odnosno simulira preko automatizovanih „pedala i volana“ sve ono što rade ruke i noge kod čovjeka.


DVA U JEDNOM
Kao inspiracija za kreiranje Mercedesovog transportnog vozila budućnosti poslužio je skateboard. U njemu, odnosno platformi vozila su integrisane baterije i pogonski sklop, sa svom neophodnom tehnologijom za autonomnu vožnju. Na takvu platformu biće moguće integrisati transportnu kutiju, odnosno putničku kabinu. Mercedes je na ovaj način u spojio dva vozila u jednom. I dok je transportni modul jednostavan i kutijast poput aluminijumske aktovke, putnička kabina izgleda futuristički i izrađena je od organskih materijala. Umjesto svjetala s prednje strane vozila se nalaze senzori sa automatskim čišćenjem, koji omogućavaju kretanje vozila putem s velikom preciznošću. U unutrašnjosti putničke kabine moguće je sjediti, ležati, stajati, uopšte moguće je uživati u vožnji. Veliki dio kabine čine staklene površine, a na krovu se nalazi i veliki info ekran.

Datum objave: 22/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook