Naslovna > Komercijalna vozila > Vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks

Vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Pauza i odmor nisu bitni samo da bi vozači mogli da obavljaju posao i da voze bezbedno - oni predstavljaju i zakonsku obavezu…

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je dio sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

 

Pauza i odmor nisu bitni samo da bi vozači mogli da obavljaju posao i da voze bezbedno - oni predstavljaju i zakonsku obavezu. Međutim, evropski propisi u vezi sa vremenima određenim za vožnju i odmor su obimni i kompleksni. Ovi propisi odnose se na regulisanje kratkih pauza koje vozač mora da pravi u toku radnog dana, kao i na periode kada je potrebno da se napravi cjelodnevna i nedeljna pauza. To znači da greška može lako da se dogodi - a greške mogu mnogo da koštaju i vozača i transportnu kompaniju i da prouzrokuju veoma visoke novčane kazne.

 

"Nova verzija usluge Vremena vožnje koju sada predstavljamo, omogućava vozaču da direktno u kabini prati radne sate provedene u vožnji i da vozi u skladu sa zakonom. Vozač izbjegava rizik da bude novčano kažnjen i može da se skoncentriše na svoj posao", kaže  Jarkko Aine, specijalista za transportna rešenja u kompaniji Volvo Trucks

 

U poboljšanoj verziji usluge Vremena vožnje, vrijeme vožnje se prikazuje na ekranu veličine 7 inča koji je dio kabine. Na taj način, dok su za upravljačem vozači mogu direktno da prate vrijeme vožnje i da unapred planiraju pauze i vrijeme odmora kako bi maksimalno iskoristili sate koje provode u vožnji u skladu sa zakonskim propisima. Sistem može da prati i odluku vozača da obaveznu pauzu od 45 minuta podeli na dvije pauze od 15 i 30 minuta.

 

Što je najvažnije, sistem brine o komplikovanim propisima vezanim za nadoknadu i jasno precizira kada je vreme da se napravi dnevni ili nedeljni odmor.

 

"Prethodno je bilo neophodno uraditi pedantne kalkulacije, a od vitalnog značaja je bio mozak koji dobro barata brojkama da se ne bi napravio pogrešan proračun. Sada vozači ne moraju da zaustavljaju vozilo ili da bilo šta sami obračunavaju, dovoljno je samo da bace pogled na integralni ekran", objašnjava Jarko Aine.

 

Usluga Vremena vožnje je deo Dynafleeta, sistema kompanije Volvo Trucks za upravljanje kamionskim voznim parkovima. Pored toga što vozačima nudi značajnu sigurnosnu meru, sistem takođe pomaže transportnim kompanijama da nadgledaju i planiraju zadatke i maršrute za svoje vozne parkove. Na Dynafleet portalu, na kojem se podaci o vremenima vožnje čuvaju dve godine, kompanija tačno može da vidi koji vozači su na raspolaganju za nove zadatke, a da pri tom ne prekorači ili ugrozi zakonski propisano vreme za odmor i pauzu.

 

Usluga Vremena vožnje je deo Dynafleeta, sistema kompanije Volvo Trucks za upravljanje kamionskim voznim parkovima. Pored toga što vozačima nudi značajnu sigurnosnu mjeru, sistem takođe pomaže transportnim kompanijama da nadgledaju i planiraju zadatke i maršrute za svoje vozne parkove. Na Dynafleet portalu, na kojem se podaci o vremenima vožnje čuvaju dvije godine, kompanija tačno može da vidi koji vozači su na raspolaganju za nove zadatke, a da pri tom ne prekorači ili ugrozi zakonski propisano vreme za odmor i pauzu.

 

Vremena vožnje i Dynafleet

Usluga Vremena vožnje pomaže vozaču da prati usklađene propise Evropske unije vezane za trajanje vožnje i odmora. Usluga prati direktivu o intervalima za vožnju i odmor ((EC) 561/2006) koju reguliše EU. Vremena vožnje je usluga koja je deo Dynafleeta, sistema koji pomaže vozačima i transportnim kompanijama da svoje vozne parkove iskoriste što efikasnije. Nova verzija Vremena vožnje dostupna je u novim Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX modelima. Dynafleet obuhvata i usluge koje pomažu da se na različite načine smanji potrošnja goriva i poveća transportna efikasnost. Dynafleet je trenutno dostupan u celoj Evropi, Brazilu, Australiji i Južnoj Africi. U trenutku zaključivanja ovog teksta sistem Dynafleet ima 59.000 pretplatnika

 

Sistem je dostupan kao aplikacija za iPhone, a uskoro će biti na raspolaganju i za Android platformu.

Datum objave: 07/05/2014
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook