Naslovna > Automobili > Nissan > Leaf > Vožnja za “dž”

Nissan

Vožnja za “dž”

Veoma zanimljiva činjenica i svakako dobra vijest za buduće kupce novog Nissan Leaf modela, odnosi se na mogućnost preprodaje električne energije, što bi u suštini omogućilo skoro besplatnu vožnju...

Vlasnici ovog automobila profit od elekrične energije ili besplatnu vožnju bi mogli ostvariti zahvaljujući protokolu V2g (vehicle to grid), koji će im omogućiti da ovaj električni automobil pune noću po jeftinijoj tarifi električne energije, a preko dana kada su potražnja i cijena veći da je vrate u mrežu.Ova tehnologija bi se trebala prvo naći u rukama vlasnika novog Nissanovog modela u Njemačkoj, do duše za sada samo kod onih koji u svojoj floti posjeduju više od 60 električnih automobila, ali se očekuje da kasnije pristup dobiju i “mali” korisnici.

 

Leaf će svojim vlasnicima, u zavisnosti od njihovih potreba za automobilom, omogućiti skoro besplatnu vožnju, zahvaljujući otkupnoj cijeni električne energije, koja bi trebala da pokrije razliku između potrošene i prodate struje. Nissanova električna vozila koriste standard za punjenje CHAdeMO, dok evropski proizvođači automobila preferiraju CCS (Combined Charging System). Imajući u vidu sve veću popularnost električnih vozila, u skorijoj budućnosti se očekuje standardizacija na jednu vrstu punjača, iako je CCS je već sada sposoban za protokol V2G.

Datum objave: 30/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook