Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Vruća verzija će ipak izostati

Peugeot 308

Vruća verzija će ipak izostati

U nedavnom razgovoru sa Top Gearom direktor proizvoda Peugeota Jerome Micheron ne vidi prostor na tržištu za razvijanje GTI verzije novog hatchbacka, pa će tako najvjerovatnije najsnažnije izdanje biti plug-in hibridni model sa 225 KS...

Nedavno predstavljeni novi 308 sasvim sigurno je jedan od najljepših hatchbacka na evropskom tržištu. Sa 225 KS najsnažniji plug-in hibridni model definitivno obećava odlične performanse, ali čini se da će ostati na vrhu ponude novog 308. Čini se da francuski hatchback neće dobiti sportski orijentisanu GTI izvedbu, potvrđuju nedavni izvještaji Top Geara. Da se ne radi samo o špekulaciji potvrdio je i direktor proizvoda Peugeota Jerome Micheron, koji je izjavio da je tržište sportskih modela propalo usljed strogih propisa o CO2.

 

 


Ranije su se navodili izvještaji o potencijalnom ,,hot hatchu“ sa pogonom na sva četiri točka, ali nažalost to se neće dogoditi, pa će tako plug-in hibrid u verziji sa 225 KS ostati najsnažniji lav 308 modela. Prilikom predstavljanja novog 308 u Peugeotu nisu govorili o potpuno električnom modelu, ali Micheron je potvrdio da je u planu i verzija sa nula emisija, ali mnogo prije toga francuski proizvođač će lansirati karavansku verziju  novog 308.

 

 


Kada je započeo razvoj, Peugeot je morao da bira između dvije dostupne platforme. Prva je bila arhitektura koju je Citroen koristio za C4, ali je smatrana suviše jednostavnom za prestižniji 308. Iz  tog razloga su se odlučili na EMP platformu, koja daje više slobode u pogledu dizajna, tehnologije i elektrifikacije.  Novi 308 proizvodiće se u Francuskoj, a distributeri širom Evrope počinju sa prodajom od druge polovine godine.

Datum objave: 20/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook