Naslovna > Automobili > Volkswagen > Arteon > VW Arteon sa novim sigurnosnim sistemom

Volkswagen

VW Arteon sa novim sigurnosnim sistemom

Većina modernih automobila ima sistem za sprječavanje naleta na drugo vozilo. A šta ako drugo vozilo nalijeće na vas? VW ima odgovor.

Nekada se sistem za sprječavanje naleta na vozilo ispred smatralo kao ''svemirska'' tehnologija koja je kao takva bila dostupna samo uz skupe premium automobile. Malo po malo ista se tehnologija od skora nalazi i u gradskim automobilima pa nije nikakvo čudo.
Da bi se kupcima ponudilo nešto novo koncern VW razvio je sistem koji umanjuje ili potpuno eliminiše posljedica naleta drugog vozila na zadnji dio vašeg automobila.

 


Ukoliko senzori otkriju vozilo koje se opasno približava zadnjem dijelu vašeg automobila automatski će se aktivirati ''stop'' svjetla, zatvoriti prozori i krovni prozor (ukoliko je na automobilu) i zategnuti pojasevi. Pomijeranje automobila prama naprijed ne dolazi u obzir jer bi to moglo izazvati sličan sudar ali s tim da bi vi bili odgovorni za udes.
U principu ovakav sistem i nije neka novost jer je Lexus na nekim svojim modelima ugradio sličnu tehnologiju još 2006. godine.
I pored toga potez VW-a vrijedan je svake pohvale...   

 

Datum objave: 14/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook