Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > VW I.D bit će jeftiniji od Tesle Model3

Volkswagen

VW I.D bit će jeftiniji od Tesle Model3

Volkswagenov šef strategije najavio je da će VW I.D. od Tesle Model3 biti jeftiniji za 8,000 $

Rat na polju potpuno električnih vozila već se dobarno rasplamsava. Volkswagen kao trenutno najvećeg konkurenta vidi američku Teslu koja zaista i jeste najveći proizvođač EV automobila na svijetu. U žiži javnosti je Tesla Model3 čija je serijska proizvodnja počela prije nekoliko dana. Model3 može biti vaš u zamjenu za 35,000 dolara što je nekakva referentna vrijednost za sve ostale proizvođače električnih automobila. Volkswagen je objavio da će njihov model sličnih dimenzija, performansi i autonomije za krajnjeg kupca biti povoljniji za 7-8,000 dolara što bi trebalo biti veliki mamac za preotimanje kupaca.

 


Kao glavni razlog za povoljniju cijenu navodi se pad cijena baterija po kilovat satu koji se sada kreće 150 – 200 eura a ubrzo bi trebao biti 100 eura. Prije nekoliko dana VW je objavio da će u bliskoj budućnosti biti neophodno čak 40 velikih fabrika baterija jer će potražnja biti tolika.
Koncept I.D prvi je put predstavljen 2016. Dolazi na modularnoj MEB platformi predviđenoj za električni pogon. Elektromotor daje 170 KS koje omogućavaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 8 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h kako bi autonomija bila veća. Fabrika obećava autonomiju od 400 do 600 km što ovisi o trenutnim uslovima vožnje i brojem uključenih potrošača. 

 

Datum objave: 18/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook