Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > VW I.D. Buzz Concept

Volkswagen

VW I.D. Buzz Concept

U skladu sa obećanjima Volkswagen je nastavio sa predstavljanjem EV koncepta koji otkrivaju blisku budućnost njemačkog koncerna.

Na Detroit Auto Showu, koji je upravo otvorio svoje kapije, Volkswagen je otkrio zanimljiv koncept I.D. Buzz. Radi se o potpuno električnom vozilu koje najavljuje novi vid transporta u bliskoj budućnosti. Dizajn karoserije izveden je u duhu legendarnog Bulija. Zbog uspješnog povezivanja novih rješenja sa prošlošću svi se nadamo da se dizajn neće previše promijeniti do predstavljanja finalne verzije.
Dva elektromotora ukupno daju 370 KS. Jedan je motor zadužen za pogon prednje a drugi za pogon zadnje osovine. Energija se crpi iz seta baterija kapaciteta 111 kWh. Po obećanjima koncept iz stanja mirovanja do 100 km/h stigne za sportskih 5 sekundi. Preme prvim predviđanjima autonomija u realnim uslovima bit će najmanje 500 km što polako ali sigurno postaje standard.

 


Hvale vrijedan je i podatak o brzini punjenja. Za 30 minuta preko brzog punjača obnovi se 80% kapaciteta.
Iz VW-a kažu da platforma na kojoj je nastao koncept podržava razne konfiguracije pogona. Kada sve bude spremno za serijsku proizvodnju u ponudi će se naći i skromnija verzija. Ona će raspolagati sa samo jednim motorom i pogonom na prednju osovinu. U tom će slučaju maksimalna snaga iznositi 270 KS. I set baterija bit će nešto skromniji- 83 kWh.
Baš kao i na I.D. konceptu predstavljenom prošle jeseni u Parizu Buzz ima sve moguće sisteme koji dopuštaju autonomni način vožnje.
Unutrašnjost je futuristička pa se pretpostavlja kako će serijska verzija imati nešto konzervativnija rješenja.
Prema najavama sva VW vozila I.D branda u punom će formatu zaživjeti do 2025. godine.

 

Datum objave: 10/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook