Naslovna > Tehnika > Williams napravio naprednu šasiju sa EV vozila

Williams

Williams napravio naprednu šasiju sa EV vozila

Williams Engineering će na Frankfurt Motor Showu predstaviti laganu platformu za EV vozila

Williams Engineering nalazi se pod istim krovom kao legendarna F1 ekipa Williams. Sfera interesa već duže vrijeme nije isključivo F1 jer kao što se zna Williams se uspješno bavi projektovanjem i proizvodnjom raznih komponenti hybridnog pogona.
Platforma kodnog imena FW-EVX donosi trenutno najmoderniju tehnologiju uz čiju se pomoć dobiva za 40% lakša platforma u odnosu na onu istih dimenzija napravljenu od aluminija. Ne treba biti vidovit pa zaključiti da su ogromna iskustva sa ugljičnim vlaknima stečena u najelitnijoj grani auto – sporta, Formuli 1, prenesena na viskoserijske automobile.

 


Struktura šasije je vrlo jaka i sigurna što je od presudne važnosti za lako zapaljive baterije. Sve je predviđeno i za instaliranje sistema hlađenja neophodnog za efiksno snižavanje temperature baterije.
Tehnički direktor Williams Engineeringa Paul McNamara još nije otkrio planove za platformu ali je gotovo 100% sigurno da će je ponuditi proizvođačima automobila koji u skorije vrijeme planiraju konverziju na potpuno električna vozila. Obzirom da je takva većina slobodni smo zaključiti da problema sa plasmanom ne bi trebalo biti...

Datum objave: 08/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook