Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > WRC tehnologija na gradskim ulicama

Toyota Yaris GRMN Edition već rasprodana

WRC tehnologija na gradskim ulicama

Svih 400 primjeraka ovog modela planiranih za prodaju u Evropi, uključujući i 80 modela pripremljenih za Veliku Britaniju je već rasprodano.

Bez obzira na visoku cijenu od 29.690 eura, kupci su razgrabili sve raspoložive primjereke, očigledno prepoznajući ekskluzivu i kvalitet koji donosi Yaris GRMN Edition. Prije nekoliko godina, kao reakcija na ekonomsku krizu, Toyota je bila  jedan od prvih proizvođača koji je se odrekao auta visokih performansi i povukao iz takmičenja poput Formule 1 u cilju smanjenja troškova. Ali prošlogodišnji odlični rezultati i velika popularnost Yaris WRC automobila su natjerali odgovorne da proizvedu cestovnu varijantu ovog modela. Novo ime  GRMN  je došlo od skraćenice za  Gazoo Racing tuned by Maisters of Nurburgring  i automobil je opremljen dijelom  tehnologije iz trkaćeg automobila  voženog po etapama prošlogodišnjeg World Rally Championship. 

 

Pogonjena 209 KS snažnim 1.8 litarskim turbo motorom prerađenim od strane Lotusa, mala Toyota obećava maksimalnu brzinu od 230 KM/h i ubrzanje do 100 km/h od samo 6.3 sekunde, dok će se ugrađeni 6 stepeni mjenjač opremljen Torsen Limited Slip diferencijalom brinuti za prenos snage na podlogu samo preko prednje osovine, za razliku od WRC automobila sa pogonom 4X4. Ugrađeni Sachs amortizeri i skraćene opruge  za 60%  u odnosu na standardne, jači roll-bar, četveroklipne kočione čeljusti na dodatno hlađenim disk kočnicama i lagani  BBS naplaci od 17 inča sa montiranim Bridgestone Potenza RE050A trkaćim gumama zaokružuju Performance paket. Unutrašnjost neće biti raskošna,  jer je kompletan  enterijer preuzet iz standardnog modela, ali će ugrađena sportska sjedala biti po uzoru na trkaće “kadice” iz WRC takmičenja.  Konkurencija ovom modelu na tržištu su automobili poput Mini Coopera S i Ford Fieste ST.

Datum objave: 11/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook