Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Yamahin izlet na tri točka

Yamaha Niken Demo Tour

Yamahin izlet na tri točka

Sa Nikenom Yamaha je ponudila uzorno siguran i dinamičan motocikl sa tri točka kojeg pogoni dokazano pouzdan trocilindarski motor sa 115 KS...

Kako bi što bolje promovisala sve dinamičke mogućnosti njenog prvog motocikla sa tri točka japanska Yamaha je organizovala jedinstveni „Niken Demo Tour“ promotivni karavan, koji je na svom proputovanju kroz Evropu svratio i do Slovenije, odnosno Bleda gdje smo ga kao jedini bh. predstavnik dobili priliku upoznati iz prve ruke. Podsjećamo da je prvi skuter sa tri točka bio MP3, koji je predstavljen 2006. godine u režiji italijanskog Piaggia, nakon kojeg je 2011. godine došao francuski Metropolis. Oba ova skutera za pogon koriste jednocilindarski vodeno hlađeni motor, koji u MP3 modelu razvija najviše 40, a u Metroplisu 37,2 KS. Yamaha je otišla dva koraka dalje i Niken ponudila kao punopravan motocikl, u kojeg je ugradila trocilindarski vodom hlađeni motor zapremine 847 ccm sa 115 KS, koji se još pogoni njene MT-09, Tracer 900 i  XSR900 motocikle.


U okviru „Niken Demo Toura“ mnogobrojni naši partneri, koji su došli iz Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Kosova... dobili su priliku upoznati i isprobati prvi Yamahin motocikl sa tri točka, naš Niken. Za ovu priliku odabrali smo veoma zanimljivu zavojitu testnu rutu na relaciji između dva slovenačka turistička bisera Bleda i Pokljuke. Kada je riječ o Nikenu to je potpuno novi proizvod, odnosno motociklu koji u prvi plan stavlja nevjerovatnu dinamiku i stabilnost vožnje, pružajući istovremeno visok nivo sigurnosti. On po snazi i performansama trenutno nema direktnih konkurenata i mogu s pravom reći da je jedinstven proizvod na tržištu  – kazao je Jure Tomše, direktor Delta team d.o.o. Krško ovlaštenog uvoznika i prodavca Yamahe za Sloveniju i dodao da Niken po svemu onome što nudi popunjava prostor između sportskih i turing motocikala. Jedna od najinteresantnijih karakteristika Nikena je činjenica da on zahvaljujući prednjem vješanju sa dva točka može s uvjerljivom sigurnošću podnijeti nagib od 45 stepeni nudeći pritom visok stepen udobnosti i dinamike. Šta o Nikenu misle iskusni poznavaoci motocikala ekskluzivno nam je rekao Bojan Majkić, vlasnik Moto Shopa Banja Luka i jedan od tri zvanična uvoznika i servisera Yamahe u BiH, koji je ujedno i višestruki bh. šampion i uopšte jedan od najpoznatijih domaćih vozača dvotočkaša.


Riječ je o veoma interesantnom motociklu sa ozbiljnim performansama. U zanimljivoj test vožnji pokazao je da ima dinamičan start, uzornu krajnu brzinu i uzbudljiva međuubrzanja. On je prije svega namijenjen vozačima koji nemaju neophodnu sigurnost za vožnju na dva točka, ali žele da voze motocikle. Iz ugla profesionalnog vozača koji je čitav svoj život proveo na dva točka bilo mi je veoma interesantno što sam već nakon nekoliko kilometara vožnje izgubio osjećaj da su naprijed dva točka. Istovremeno nisam imao ni utisak da je Niken sa svojih 263 kilograma pretežak. Riječ je o odlično izbalansiranom motociklu, koji je u Yamahinu gamu donio nešto novo i interesantno – zaključio je Bojan Majkić. Novi Yamahin model već je dostupan na evropskom tržištu po početnoj cijenu od 14.995 eura, dok za bh. tržište ovaj podatak još nije poznat.

Datum objave: 30/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook