Naslovna > Automobili > Seat > Leon > Zablistao na Nürburgringu

Leon Cupra ST

Zablistao na Nürburgringu

Najbrži karavan čije je vrijeme mjereno na poznatoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife bio je Seat Leon Cupra ST koji je obišao krug za 7 minuta i 58 sekundi …

TopGear je objavio izvještaj prema kojem je Leon Cupra ST  oborio prethodni rekord staze koji je u kategoriji karavana držao do tada Audijev model RS4 Avant (B7) koji je pokretao dosta snažniji motor. Iako je karavan Leon Cupra ST teži za 45 kg od Leona Cupra SC takođe karavanske verzije, ipak je bio brži i od njega.

 

"Vrijeme koje smo gubili na izlasku iz pojedinih zavoja na stazi Nordschleife lako smo nadoknadili na pravim dionicama, ali i kroz seriju brzih zavoja, gdje je karavanski Leon Cupra bio savršeno brz i upravljiv. Uz dužu karoseriju i unaprijeđenu aerodinamiku, bez asistencije ESC-a, bilo je veoma lako dovesti zadnji kraj automobila u optimalnu poziciju", izjavio je španski automobilski trkač Jordi Gené koji je bio iza upravljača prilikom obaranja Audijevog rekorda.

 

Novi Leon Cupra ST pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji ima 280 KS i nudi 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. Uz opcioni DSG automatski mjenjač sa dva kvačila, automobil od 0 do stotke stiže nakon samo 6 sekundi.

Datum objave: 29/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook