Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Zadnji pogon i snaga od 1,111 KS

Mercedes-AMG GT Black Series

Zadnji pogon i snaga od 1,111 KS

Za sve one kojima standardni AMG GT Black Series nije dovoljno snažan, njemački tuner Opus pripremio je niz monstruoznih izdanja među kojima najsnažnija opcija dolazi sa nevjerovatnih 1,111 KS...

Kada je Mercedes-AMG predstavio GT još 2015. godine, coupe visokih performansi raspolagao je sa ,,samo“ 456 KS. Snaga je kasnije kroz vruće derivate rasla, što je kulminiralo sa Black Series izdanjem od 720 KS, koje je predstavljeno prošle godine. Da ni tu nije kraj kada su u pitanju mogućnosti snažnog AMG-a, potvrdio je njemački tuner Opus, koji je snažnog coupea ,,nabildao“ na nevjerovatnih 1,111 KS, uz zadržavanje pogona na zadnjim točkovima.

 

 


Pored toga, tuner nudi i ,,slabije“ verzije od 1,001 KS koliko ima i Bugatti Veyron, a tu su i verzije od 920  i 825 KS. Početna verzija podigla je snagu kroz remap upravljačke jedinice motora, dok je kod snažnijih izdanja došlo do ozbiljnijih izmjena. Modifikovani su turbopunjači, ugrađeni kovani klipovi, ojačane klipnjače, a prilagođen je i sistem ubrizgavanja goriva. I 7-stepeni automatski mjenjač je modifikovan kako bi se mogao nositi sa monstruoznom snagom. Takođe na listi izmjena našao se i sportski izduv, posebni naplatci i brojni aerodinamički detalji na karoseriji za još upečatljiviji utisak.

 


Za sve one koji se brinu da je ovolika snaga previše opasna za automobil sa pogonom na zadnje točkove, tuner će elektronski ograničiti obrtni moment na ,,najmanji minimum“ za optimalnu vuču i dugotrajnost pogonskog sklopa. Dva snažnija izdanja sa 1,001 i 1,111 KS u ponudi će se naći u junu ove godine, dok su dva slabija derivata od 825 i 920 KS dostupna od sredine aprila.

Datum objave: 16/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook