Naslovna > Automobili > Hyundai > Veloster > Zadržao je neparni broj vrata

Hyundai Veloster 2019

Zadržao je neparni broj vrata

Prošla generacija nije ostvarila dobre prodajne rezultate, pa su u kompaniji Hyundai odlučili da je zamijene ranije nego je planirano.

Previše konzervativni britanci nisu prihvatili ovaj dizajn i činjenicu da automobil sa vozačeve strane ima samo jedna vrata, a sa suvozačeve  dvoja, pa je druga genmeracija predstavljena na američkom tržištu. Šteta, jer se šasija pokazala odlično u dosadašnjim testovima i vožnjama, pa je tako ovaj kompakt ostao nepravedno zapostavljen. Nove svjetlosne grupe, odbojnici i prednja rešetka hladnjaka upotpunjuju svježi ali poznati izgled, pa Veloster izgleda privlačno i moderno prema dosadašnjim reakcijama potencijalnih kupaca i posjetilaca Detroit Auto Show. Ponuda pogonskih agregata je proširena pa su trenutno dostupni 1.6 litarski  turbo motor snage 197 KS, 2.0 litra atmosferac snage 145 KS i na kraju najjači pogonski agregat  predviđen za ugradnju u Hyundai i30 N i Veloster N zapremine 2.0 litra i snage 275 KS. 

 

Opremljen turbo punjačem, ovako motorizovani N model isporučuje odličnih 350 Nm obrtnog momenta u rasponu od 1500- 4.700 o/ min, što bi trebalo donijeti  dobru elastičnost u vožnji i sportske  performanse. Naplaci su 18 inča sa Michelin Pilot SuperSport gumama dimenzija 225/40, a  kao opcija biće ponuđeni 19 inča naplaci obuveni u Pirelli P Zerro dimenzija 235/35. Za američko tržište je predviđena ugradnja automatskog sedmostepenog mjenjača sa dvostrukim kvačilom, dok je manualni mjenjač sa 6 brzina opcija. Sigurnosna tehnologija poput lane keep assist, stability control i  head up display je  na listi serijske opreme, pa  je Veloster solidno opremljen. Povlačenjem sa britanskog tržišta, pred ovim kompaktom  je novi zadatak osvajanja simpatija američkih kupaca, a prvi primjerci u salonima pojaviće se krajem ove godine. 

Datum objave: 20/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook