Naslovna > Teme > Zahvaljujući Renaultu prodaja EV vozila u EU u velikom porastu

Renault

Zahvaljujući Renaultu prodaja EV vozila u EU u velikom porastu

Do sada evropski kupci nisu bili pretjerano zainteresovani za kupovinu električnih vozila. Čini se da dolaze bolja vremena.

Podaci dobiveni na evropskom tržištu automobila otkrivaju veliki interes kupaca za potpuno električnim vozilima. U odnosu na prvo tromjesječje prošle godine u istom periodu ove isporučeno je 38% više električnih vozila. Šta više podaci otkrivaju da su prva 3 mjeseca ove godine za 2,9% bolja nego cijela prošla godina.
U tabelama se može naći podatak da je tokom prva 3 mjeseca ove godine u EU isporučeno 32,627 EV automobila što je ipak vrlo mala brojka u odnosu na 1.89 miliona automobila sa nekom vrstom SUS motora.

 


Najveći porast interesa za automobilima sa nekom vrstom alternativnog pogona dogodio se u Španiji i to za impozantnih 87,4%. Na drugom je mjestu Njemačka sa 67,5 %.
Iz naslova ste mogli zaključiti da je za prodor EV automobila na evropsko tržište najviše zaslužan francuski Renault čiji je model Zoe izgleda zadovoljio očekivanja kupaca. Podsjetimo da Renault Zoe na većini tržišta ima cijenu od 23,600 eura i autonomiju od 400 km. Posljednji podatak odnosi se na verziju predstavljenu ovog proljeća u Ženevi. Ranija je generacija imala upola manju autonomiju...

Datum objave: 08/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook