Naslovna > Automobili > McLaren > GT > Zajedničke linije i novi pogon

McLaren Sports Series

Zajedničke linije i novi pogon

Novi McLaren Sports Series je uhvaćen okom kamere u toku testne vožnje...

Novi superautomobil uporebljava stilski dizajn McLarena GT, sa kim dijeli iste visoko postavljene Led svjetlosne grupe, slične usisne otvore i rep pravougaonog oblika. Čak i oblici staklenih površina izgledaju poznato, a po svemu sudeći otvori na branicima takođe dijele isti stil sa GT-om. Proizvođač još uvijek nije iznio nikakve tehničke detalje oko hibridnog pogonskog sistema novog modela, ali se može očekivati V6 pogonski agregat sa dva turbopunjača, nekoliko elektromotora i bateriju koja bi omogućavala oko 30 kilometara vožnje u potpuno električnom režimu. Poput odlazećeg 3,8-litarskog V8 agregata, i navedeni novi V6 će razvijati Mclarenov počasni partner Ricardo, a može se očekivati da ukupna snaga bude veća od one u modelu 570S.

 

 

Šef McLaren Automotive Mile Flewitt opisao je novo podvozje kao revolucionarno poput MonoCell šasije koja je predstavljena na modelu 12C kada je prvi put pokrenuta serijska proizvodnja prije deset godina.

 

Flewitt je takođe dodao kako se nova, ultra laka šasija od karbonskih vlakana može pohvaliti većom strukturalnom cjelinom i višim novoima kvaliteta nego prije. Napredna stručnost u procesima proizvodnje lakih kompozita u kombinaciji sa iskustvom u tehnologiji baterija i visokoperformansnim hibridnim pogonskim sistemima znače da je McLaren u idealnoj poziciji da isporučuje svojim kupcima performansne elektrifikovane automobile nivoa koji su do sada bili prosto nedostižni, istakao je Flewitt.

 

 

Postepeni prelazak na hibridni pogon predstavlja dio McLarenovog poslovnog plana Track 25 vrijednog 1,2 milijarde GBP, koji će do 2025. godine lansirati na tržište 18 novih hibridnih modela. McLaren je izjavio kako trenutno procjenjuje novi baterijski paket velike snage za dizajn potpuno električnog modela koji bi omogućio 30 minuta „jurnjave“ maksimalnom brzinom na trkačkoj stazi.

Datum objave: 14/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook