Naslovna > Automobili > Škoda > Citigo > Zamjena za gradskog mališana

Škoda Citigo

Zamjena za gradskog mališana

Kako je šef Škode Thomas Schäfer nedavno najavio, u kompaniji planiraju model Citigo zamijeniti novim gradskim električnim automobilom...

Škodin mali gradski automobil Citigo nestao je iz ponude češkog brenda, ali kako stoje stvari u najavi je potpuno novi električni gradski automobil koji će biti Škodina verzija Volkswagenovog ID.1 modela. U Volkswagenu je već potvrđeno da se radi na razvijanju umanjene MEB platforme naziva MEB-entry, a automobil koji će nastati iz nje najvjerovatnije će nositi naziv ID.1. Predsjednik Škode Thomas Schäfer potvrdio je da će se pojaviti i Škodina interpretacija električnog graskog mališana. ,,Svakako bismo pokušali da slijedimo njihov primjer. Ako je platforma tu, mogli bismo da izgradimo nešto pametno na njoj, to bi izgledalo potpuno drugačije, a dobra strana porodice je ta što ne morate da radite sve sami“, istakao je glavni čovjek Škode.

 

 


Očekuje se da će MEB-entry osnova koristiti jeftiniju verziju MEB arhitekture, što bi značilo dužinu vozila od oko četiri metra, nešto slično današnjem Polo modelu. Rukovodioci Volkswagena ranije su govorili o budućim planovima među kojima je i SUV zasnovan na ulaznoj MEB platformi, koji će vjerovatno nositi naziv ID.2. Schäfer je ipak upozorio da su male vjerovatnoće da ćemo vidjeti električnog mališana prije sredine decenije. Razlog za to je fokus kompanije na lansiranje električnog crossovera modela Enyaq sljedeće godine, a zatim će uslijediti manji hatchback. Schäfer je nagovijestio i električnu limuzinu veličine Octavije, koja bi stupila na scenu nakon 2025. godine.

Datum objave: 14/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook