Naslovna > Motocikli > Zanimljivo, ali ne baš i ostvarivo

Harley-Davison Revival

Zanimljivo, ali ne baš i ostvarivo

Mladi dizajner je predložio svoju viziju električnog motocikla koji bi privukao mlađe kupce...

Harley-Davidson posljednjih godina baš i nije osluškivao tržište i proučavao zahtjeve kupaca mlađe generacije. U asortimanu ovog legendarnog proizvođača se uglavnom nalaze teški, bučni i skupi kruzeri, odnosno ništa po ukusu ekološki osvještenin „Milenijalaca“ i Generacije Z. međutim, Harley je ova godine predstavio potpuno električni motocikl LiveWire, ali sa svojom cijenom od 29.799 USD je dostupan samo bogatim kolekcionarima, dok pomenuti mladi „bajkeri“ mogu samo da ga sanjaju.

 

 

 

Sa svojom visokom cijenom, za koju se mogao kupiti solidan električni automobil, LiveWire je poveo kompaniju u ekonomski suprotan smjer, ali doprinos mlađih generacija bi mogao pomoći Harley-Davidsonu da uspješno privuče ovu ciljnu grupu. Dizajner proizvoda Tanner Van De Veer nedavno je diplomirao industrijski dizajn na University of Cincinnati College of DAAP i iz svog iskustva i prikupljenog znanja je predstavio svoju viziju motocikla. Ovaj projekat je prikladno nazvao Harley-Davidson Revival.

 

Kako bi redukovao troškove i privukao što više „mlade krvi“, Van De Veer je predložio pretplatnički program baterija. Uzimajući u obzir zamjenjivi sistem baterija, Revival bi pružao veću praktičnost i eliminisao zastoje zbog neophodnog punjenja. Koristeći ekonomiju obima, što je veća pretplatnička baza, sve više individualnih vlasnika ostvaruje pogodnosti i smanjuje troškove.

 

 

 

Za sada, ovo je samo dizajnerska „pokazna vježba“, ali Revival daje sve od sebe da privuče mlade vozače. Od brendiranog Charatt sjedišta oa do elegantnog osvjetljenja i instrumenata, dizajn se poklama sa savremenim i urbanim trendovima. U teoriji, ovaj motocikl je pravi „praznik za oči“, ali za sada je teško reći da bi bio uspješan u praksi. Vrhunski materijali, komponente, sofistikovano uklapanje i završni izgled najverovatnije bi ovaj projekat učinili jednako skupim kao i LiveWire.

 

 

 

 

 

Osim ekonomije, i ergonomija ovog modela djeluje pomalo skučeno. Dizajn takođe zahtijeva posebno rješenje nogara za stajanje, čije je izvlačenje prilično neugodno i zahtijeva poseban ugao. Svježe ideje bez sumnje mogu donijeti novu perspektivu i rješenja na crtačkom stolu, ali bez iskustva i praktičnog znanja sve to uglavnom ostaje samo umjetnička vizija...

Datum objave: 02/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook