Naslovna > Tehnika > Zbog siguronosnog pojasa sa tržišta povlače 400.000 vozila

Volkswagen i Seat

Zbog siguronosnog pojasa sa tržišta povlače 400.000 vozila

Utvrđeno je da pojas namijenjen putniku koji sjedi na srednjem sjedištu prilikom bržeg ulaska u lijevu krivinu pritiska i otkopčava siguronosni pojas putnaka koji sjedi sa njegove lijeve strane...

Zbog greške na siguronosnom pojasu kompanije Volkswagen i Seat će sa tržišta opozvati više od 400.000 svojih automobila kako bi otklonili ovaj problem. Naime, greška je otkrivena tokom testiranja modela Seat Arona u jednom automobilskom časopisu u Finskoj. Novinari su tada uočili da pojas namijenjen putniku koji sjedi na srednjem sjedištu prilikom bržeg ulaska u lijevu krivinu pritiska i otkopčava siguronosni pojas putnaka koji sjedi sa njegove lijeve strane. Nakon što su ponovili testiranje isti slučaj dogodio se na modelima Seat Ibiza i Volkswagen Polo.

 

 

Zbog ovog slučaja ove kompanije odlučile su da sa tržišta povuku pomenute modele koje su proizvedeni where the prošle godine. "Bezbjednost naših klijenata, vozača, putnika i pešaka je i dalje naš glavni prioritet, te ćemo smjesta povući problematična vozila kako bismo im otklonili kvar", navodi se u saopštenju kompanije Volkswagen. Oni su dodali da je rješenje problema već identifikovano, te da se čeka dozvola vlasti kako bi greška bila uklonjena na već prodatim modelima ali i na modelima koji se tek proizvode. Prema njihovim riječima sa tržišta će biti povučeno oko 220.000 primeraka trenutne generacije modela Polo, i oko 191.000 jedinica modela Ibiza i Arona.

Datum objave: 21/05/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook